woensdag 6 juli 2022 01:17
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
17 maart 2022

Premier en waarnemend minister van Justitie Gilmar Pisas (MFK) heeft deze week de delegatie van Amnesty International in Fort Amsterdam ontvangen. Om de samenwerking met de mensenrechtenorganisatie te verbeteren is er afgesproken dat er een vaste contactpersoon binnen het ministerie van Justitie komt. Dit moet de onderlinge communicatie verbeteren.

Het kabinet was niet blij met enkele conclusies in het rapport dat Amnesty over de opvang van Venezolaanse vluchtelingen heeft uitgebracht. Daarom heeft Pisas concrete afspraken willen maken over de toekomstige samenwerking tussen het ministerie van Justitie en Amnesty.

De samenwerking moet zo transparant mogelijk zijn. Pisas wil zo voorkomen dat Curaçao onterecht in een negatief daglicht komt te staan. Ook is Amnesty gewezen op wat er gedaan wordt op het gebied van opvang van ongedocumenteerden, ondanks de slechte overheidsfinanciën en de pandemie.

Vervolgens kon de delegatie, bestaande uit directeur Dagmar Oudshoorn en Yara Boff Tonella, een kijkje nemen bij de barakken en nieuwbouw bij de gevangenis. Ze namen van de gelegenheid gebruik om met de ongedocumenteerden in gesprek te gaan.

In 2019 is er een werkgroep in het leven geroepen die bestaat uit vertegenwoordigers van verschillende ministeries op Curaçao en in Nederland. Samen werken ze aan de bouw van een nieuw opvangscentrum voor vreemdelingen. Het centrum moet ervoor zorgen dat ongedocumenteerden die zijn opgepakt beter worden behandeld.

De regering is zich ervan bewust dat de situatie nog niet ideaal is. Het kabinet-Pisas is daarom van plan om de Amnesty aanbevelingen te implementeren. Maar daarvoor heeft de regering wel meer tijd nodig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram