woensdag 29 mei 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

De black-out die er dinsdag voor zorgde dat heel Aruba zonder stroom zat, werd veroorzaakt door een explosie in de fabriek van Water en Energiebedrijf Aruba (WEB). Dat bevestigt WEB. 

De explosie zorgde ervoor dat er kortsluiting ontstond in turbine vijf, een turbine in het oude deel van de centrale. Dit gebeurde rond 11:00 uur. WEB bevestigt dat er geen mensen in de buurt waren van de turbine tijdens de explosie, waardoor er geen gewonden zijn gevallen. Wel is er materiële schade. 

De stroom viel na de explosie in eerste instantie een paar seconden uit om daarna weer terug te komen en viel daarna geheel weg. Het uitvallen van één turbine had een domino-effect waardoor de hele centrale plat lag. Ruim anderhalf uur later werden de eerste wijken weer voorzien van stroom. 

WEB laat weten dat rond 13:30 uur zestig procent van het eiland weer stroom had. Dit was sneller dan het energiebedrijf had verwacht, zij hadden ingeschat dat dit vier tot vijf uur zou duren. Pas in de loop van de avond was het hele eiland weer voorzien van stroom.