woensdag 6 juli 2022 01:17
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
11 maart 2022

Caribisch Nederland wordt gecompenseerd om de gevolgen van de stijgende energieprijzen en inflatie te verzachten. Nederland heeft vrijdag tijdens de ministerraad besloten hiervoor een maatregelenpakket te introduceren. Dat laat staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties en Digitalisering Alexandra van Huffelen (D66) weten tegenover NU.cw.

Er wordt vijf miljoen euro uitgetrokken voor de BES-eilanden om met name de mensen die het hardst getroffen worden door de stijgende prijzen te compenseren. De prijzen in de BES-eilanden zijn de afgelopen tijd enorm gestegen. 

Door inflatie worden levensmiddelen steeds duurder, waardoor mensen met een laag inkomen of een uitkering steeds moeilijker rondkomen. De staatssecretaris liet tijdens haar kennismakingsbezoek op Bonaire al weten dit probleem aan te willen pakken.  

Het is nog niet duidelijk hoe de compensatie precies invulling gaat krijgen. Van Huffelen laat weten dat het niet gaat om een pakket van maatregelen, maar dat het echt gaat om direct geld. “Ik wil het graag zo simpel mogelijk maken, zodat het geld zo snel mogelijk kan worden uitgekeerd. Maar of dit nou is in de vorm van een verlaging van de energierekening of een bedrag op de bankrekening, dat weet ik nog niet”, aldus de staatssecretaris. “Het is een demping, we kunnen waarschijnlijk niet alles compenseren. Toch willen we dit zoveel mogelijk doen voor de mensen die het hardst getroffen worden.”

In Nederland is het maatregelenpakket verdeeld over verschillende posten; accijns, BTW en bijzondere bijstandsuitkeringen. Of het BES-pakket dezelfde invulling gaat krijgen is nog de vraag. “We willen proberen zoveel mogelijk aan te sluiten bij het Nederlandse pakket, maar het moet natuurlijk ook wel goed werken voor de BES-eilanden. We moeten daarom nog goed kijken hoe we daar invulling aan gaan geven”, aldus van Huffelen. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram