dinsdag 9 augustus 2022 07:47
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
10 maart 2022

De zonneparken op Saba en de subsidies van de Nederlandse overheid hebben een sterke stijging van de elektriciteitsprijzen op het eiland voorkomen. De elektriciteitsrekening zou zonder deze factoren een stuk hoger uitvallen, stelt het Openbaar Lichaam Saba.

De 2MWp zonneparken van Saba Electric Company (SEC) naast Juancho Yrausquin Airport hebben flink bijgedragen aan de enorme stijging van duurzaam opgewekte energie. Op zonnige dagen wordt de energievraag op Saba volledig voorzien door zonneparken, aldus het Openbaar Lichaam.

Naast dat fossiele brandstoffen slecht zijn voor het milieu, zijn ook de prijzen sterk gestegen. Er wordt veel brandstof en onderhoudskosten bespaard doordat de dieselgeneratoren van de SEC-centrale op zonnige dagen niet hoeven te draaien. De generatoren worden in de late namiddag pas weer aangesloten.

Zonder de zonneparken die het brandstofverbruik verminderen en de subsidies van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat zouden de elektriciteitsrekeningen veel hoger zijn uitgevallen. SEC streeft naar honderd procent duurzame energie in de toekomst. Saba krijgt hiervoor financiering van de Europese Unie (EU). De Europese Commissie keurde onlangs een subsidie van 4,1 miljoen euro goed voor het eiland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram