zaterdag 2 maart 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

De aanhoudende regen zorgt voor paniek in het binnenland van Suriname. Vooral in de dorpen in de gebieden Boven-Suriname, de Tapanahonie en de Lawa zijn getroffen door hevige neerslag, zo meldt de Surinaamse krant De Ware Tijd. 

Bewoners maken zich zorgen om de situatie aangezien de rivieren op het punt staan te overstromen. Bij de dorpenGuyaba en Pikin Slee is dit al het geval. Ook is er al een winkelpand en een wachtruimte van het ministerie van Transport Communicatie en Toerisme op Atjoni ondergelopen.

Leraren van de openbare school in het dorp Godo zijn bang dat het rivierwater de scholen gaat bereiken. Ook bootsmannen maken zich zorgen om de situatie. 

De vele regen heeft met het natuurverschijnsel La Niña te maken, verklaart de Meteorologische Dienst Suriname. Dat betekend dat er meer neerslag valt dan normaal. “Dit is niet alleen in Suriname het geval maar ook in andere landen in de regio en de rest van de wereld”, zegt meteoroloog Jimmy Samijo tegen De Ware Tijd. 

Het lijkt er niet op dat er een einde komt aan de extreme neerslag. Suriname zit op dit moment in de kleine droge tijd, wat betekend dat de kleine regentijd nog aan moet breken. Er komen dus nog meer buien aan.