woensdag 6 juli 2022 01:20
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
7 maart 2022

De Seú-optocht gaat ook dit jaar niet door. Dat meldt organisator Fundashon Kultural Seú. De viering van het oogstfeest op Bandariba vindt traditiegetrouw op Paasmaandag plaats. Dat valt dit jaar op 18 april. In plaats van de optocht zal er nu op 17 april een eerbetoon zijn aan de winnaars van het Kantadó Mayó-festival.

De winnaars van de zeven voorgaande edities van het Seú-muziekfestival worden die dag in het zonnetje gezet. Dat zegt Felip Guanipa van Fundashon Kultural Seú tegenover Nu.cw. Deze hommage vindt plaats bij het Curaçao Festival center van 19.00 tot 00.00 uur.

Het oogstfeest is het grootste culturele evenement van Curaçao. Tijdens Seú kleden de deelnemers zich in de traditionele kleding die teruggaat tot in de tijd van de slavernij. Jaarlijks trekken ongeveer 5000 deelnemers in kleurrijke kostuums, dansend op de ritmes van traditionele muziek, door de straten van Willemstad.

Het oogstfeest is ontstaan in de 17de eeuw toen onder begeleiding van zang en dans de gewassen zoals maïs en koren van het land werden gehaald.

Door het droge klimaat en de hitte op Curaçao is landbouw altijd een uitdaging geweest. De dag van de oogst werd dan ook uitgebreid gevierd met een Seú: een plechtige mars door de velden. Hierbij droegen de vrouwen de oogst op het hoofd en maakten de mannen muziek op de 'kachu' (koehoorn), 'benta' (mondboog) of 'chapi' (schoffel als percussie-instrument). De traditionele dans die hierbij hoort heet Seú Wapa, waarbij met sierlijke bewegingen het zaaien en oogsten wordt uitgebeeld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram