woensdag 6 juli 2022 01:18
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: Roos Cals
|
24 februari 2022

De ministers van Justitie Dilan Yeşilgöz-Zegerius (VVD, Nederland), Rocco Tjon (MEP, Aruba), Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK, Curaçao) en Anna Richardson (Sint Maarten) hebben op donderdag hun halfjaarlijks Justitieel Vierpartijen Overleg (JVO) gehad. Dit overleg vond digitaal plaats, onder het voorzitterschap van Curaçao.

Voor Yeşilgöz-Zegerius is samenwerking met de landen in de Caribische regio essentieel, onder andere om criminaliteit te bestrijden. De minister is ook verantwoordelijk voor de justitieketen in Caribisch Nederland.

Met haar collega’s sprak de minister over de gezamenlijke aanpak van georganiseerde criminaliteit. Er is onder andere gesproken over hoe de ministers er samen voor kunnen zorgen dat het personeel van de Kustwacht kan optreden in elkaars kuststreken. Dit is belangrijk voor de aanpak van drugs- en mensensmokkel.

Ook is er gesproken over jongeren in de (georganiseerde) criminaliteit. De landen hebben een gezamenlijke aanpak om te voorkomen dat de jongeren hierin terecht komen. Ze willen vooral preventief werken. 

Er zijn tevens afspraken gemaakt over het laten meedraaien van gevangenispersoneel in elkaars gevangenissen. Dit zou kennis en praktijk ervaringen kunnen bevorderen. Ook kunnen de gevangen zo van elkaar leren. Daarnaast spraken de landen af om samen te werken bij de verdere ontwikkeling van forensische zorg voor zowel volwassenen als minderjarigen in het Caribisch deel van het Koninkrijk. 

De landen hebben 2,5 miljoen euro (voor drie jaar) beschikbaar gesteld voor de optimalisering van informatie-uitwisseling. Voor de opsporing van criminaliteit is een snelle en veilige uitwisseling van informatie tussen de landen van belang. Met het geld kunnen informatieknooppunten in de landen worden versterkt, kunnen er opleidingen worden gegeven en komt er ICT beschikbaar. 

Tot slot is tijdens het JVO gesproken over het borgen van de samenwerking tussen de vijf politiekorpsen binnen het Koninkrijk. Het volgende JVO zal plaatsvinden in juni op Bonaire onder Nederlands voorzitterschap.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram