zaterdag 16 september 2023 22:03
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
23 februari 2022

KEM wil opheldering over de 72 verkiezingskandidaten die nog geen verantwoording over hun donaties hebben afgelegd bij de Electorale Raad (ER). 

Statenlid Michelangelo ‘Lo’ Martines (KEM) stuurde een brief aan minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening Ornelio ‘Kid’ Martina (PNP) met de vraag waarom acties tot nu toe zijn uitgebleven. 

Kandidaten die zichzelf verkiesbaar stellen moeten verantwoording afleggen over donaties die zij ontvangen. Dit staat in de partijfinancieringswet.  Alle donaties van 5000 gulden of meer die tussen de dag van kandidaatstelling en de verkiezingsdag worden ontvangen, moeten doorgegeven worden aan de ER, ook wanneer er geen donaties worden ontvangen.

De deadline voor de lijst was op 19 april 2021. Tussen april en augustus heeft de ER nog geprobeerd de ontbrekende lijsten te ontvangen. Vervolgens heeft de ER in september een lijst met kandidaten die niets hadden doorgegeven gestuurd naar de procureur-generaal (PG). De PG moet nu zelf beslissen of ze tot vervolging over gaan. 

Martines wil verder weten wat voor actie er wordt ondernomen. In reactie op de brief van Martines, zegt de minister dat kandidaten die de lijst niet hebben doorgegeven een gevangenisstraf kunnen krijgen van maximaal 3 maanden en/of een geldboete van maximaal 10.000 gulden. 

-- Advertentie --
magnifiercross
error: Alert: Inhoudselectie is uitgeschakeld!!!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram