donderdag 8 juni 2023 08:40
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
27 januari 2022

Dankzij een extra bijdrage van de Postcode Loterij van 2,3 miljoen euro kan Unicef Nederland overheden en professionals helpen om het kinderbeschermingssysteem op Aruba en Curaçao te verbeteren.

Dit met het doel om kinderen op te laten groeien in een veilige omgeving zonder geweld en hen de kans te geven zich optimaal te ontwikkelen en hun talenten te ontplooien. 

De keerzijde van opgroeien in een onveilige omgeving is het ontstaan van mentale problemen, het ontwikkelen van leerachterstanden en een verminderde sociale ontwikkeling. “Het naarste is dat het van generatie op generatie doorgaat”, vertelde Sasja Bökkerink van Unicef Nederland deze week in het Nederlandse tv-programma Koffietijd.

De hulp is aangevraagd door de regeringen van Aruba en Curaçao, omdat zij zelf de kennis en middelen niet hebben. Wel zien de regeringen dat de urgentie is toegenomen. Vanwege de pandemie zijn veel gezinnen in inkomen achteruitgegaan. Dat zorgt voor stress binnen een gezin. Hetgeen een trigger is voor kindermishandeling.

Unicef Nederland gaat samen met de professionals op Aruba en Curaçao het onderwerp mishandeling bespreekbaar maken. Ook krijgen ouders opvoedkundige hulp.

Alle professionals die met kinderen werken, zoals leraren, politieagenten en ziekenhuispersoneel leren welke stappen ze moeten zetten als ze het vermoeden hebben dat het thuis niet goed gaat. Hiervoor wordt er een beschermingscode ingevoerd. Tot slot werd er ook een lokaal kenniscentrum opgezet dat duurzaam is. Uiteindelijk is het de bedoeling dat Unicef niet meer nodig is.

-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram