Door: NU.cw
|
20 januari 2022

De opbrengsten van de omzetbelasting (OB) zijn in de maand december niet eerder zo hoog geweest. Dat maakte minister Javier Silvania (MFK) van Financien bekend via een persbericht. December is ruim boven de begroting afgesloten.

Er werd ruim 45 miljoen aan omzetbelasting binnengehaald, bijna tien miljoen meer dan in december 2019. Ook de inkomsten uit loonbelasting stegen fors met vier miljoen in vergelijking met 2019. “De laatste maanden is vaker melding gemaakt van de positieve ontwikkelingen rond de belastingopbrengsten”, stelt Silvania. “De hoge cijfers tonen aan dat, in aanvulling op de herstellende economie, ook de verschillende compliance initiatieven die door de inspectie, de ontvanger en de SBAB worden uitgevoerd hun vruchten afwerpen."

Er werd rekening gehouden met het drukkende effect op de belastingopbrengsten van de uitbetaling van de restituties inkomstenbelasting van 2019. Daarnaast werd ook de einddatum voor het indienen van de winstbelasting uitgesteld. De minister concludeert dat ondanks deze aspecten, die een negatief effect hebben gehad op de opbrengsten, de maand toch zeer positief is afgesloten.

Het vooruitzicht voor januari is volgens Silvania ook positief. Januari is gebruikelijk een maand met relatief hoge belastingopbrengsten vanwege de afdracht van de OB over de verkopen van december en de afdracht van de loonbelasting over de eindejaarsuitkeringen van diverse werkgevers. De resultaten van de nulmeting zullen volgende week worden gepresenteerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram