zaterdag 2 maart 2024
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw

Het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) heeft per direct opdracht gegeven om de bewakingshond bij het mangrovepark weg te halen halen. Dat bevestigt kabinetschef Tilly Pikerie tegenover NU.cw. De zwangere hond verkeerde in erbarmelijke omstandigheden en mag niet meer ingezet worden voor de bewaking van het terrein.

Eerder ontstond er al ophef over de inzet van honden bij het parke di Palu di Mangel. Het ministerie liet destijds in een verklaring weten dat er een contract is afgesloten met een beveiligingsbedrijf. Het bedrijf is volgens VVRP verantwoordelijk voor de zorg van de dieren.

NU.cw ontving verschillende meldingen waarin te zien is dat er rondom de hond uitwerpselen liggen. De hond ligt ‘s nachts bij de ingang van het park aan de ketting en heeft geen toegang tot drinkwater. Daarnaast zou de hond hoogzwanger zijn.

Nadat minister Charles Cooper (MFK) op de hoogte werd gesteld van de situatie door onze redactie, heeft hij zijn kabinetschef onmiddellijk de opdracht gegeven om de inzet van de hond stop te zetten.”Ik ben een hondenliefhebber”, stelt Cooper. “Als de situatie zo is, is het onacceptabel.”

Ook Pikerie is niet te spreken over de situatie. Om te voorkomen dat de hond vervolgens op een andere plek wordt ingezet, gaat het ministerie in gesprek met het beveiligingsbedrijf. “We willen de hond beschermen en kijken wat we aan de situatie kunnen doen. De inzet van de hond is per direct stopgezet”, aldus Pikerie.