dinsdag 6 juni 2023 06:25
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: Rick Hart
|
17 januari 2022

De overheid geeft vanmiddag een persconferentie over de huidige coronasituatie en mogelijk extra maatregelen. De eerder aangekondigde Time-Out loopt morgen af. Minister-president Gilmar 'Pik' Pisas (MFK), epidemioloog Izzy Gerstenbluth en hoofd van de rampenbestrijdingsorganisatie Lesley Fer zijn aanwezig bij de persconferentie.

Update: ook minister van Gezondheid, Milieu en Natuur Dorothy Pietersz-Janga en minister van Onderwijs Sithree van Heydoorn zijn aanwezig.

De persconferentie begint om 15.00 uur. De Nederlandse vertaling is live te volgen via dit Liveblog.

We vertalen van minuut tot minuut, dus ververs je browser regelmatig voor de laatste updates. Het laatste nieuws vind je bovenaan. Door de snelheid van vertalen, kunnen er (spel-)fouten in de tekst voorkomen. Onze excuses daarvoor.

 • [16:53 ] Tot zover de persconferentie. Dank voor je aandacht voor dit liveblog. Graag tot een volgende keer.
 • [16:52] Pisas zegt dat de verlenging van 10 dagen Time Out is gegeven om mensen de mogelijkheid te geven zich te gedragen. Er wordt een balans tussen gezondheid en economie gezocht. we moeten vertrouwen houden.
 • [16:51] Van Heydoorn zegt dat er voorbereidingen worden getroffen voor een noodgeval. Wellicht moet er dan een andere oplossing komen. Hij wil dat niet op het laatste moment. Bij een volgende vergadering volgende maand zal daar meer over gesproken worden met de schoolbesturen.
 • [16:48] Gerstenbluth geeft uitleg over het aantal gevaccineerde mensen. Op dit moment zijn er ongeveer 8.000 mensen die hun tweede vaccintie nog niet hebben gekregen.
 • [16:45] Pietersz-Janga zegt dat er 7 mensen in het ziekenhuis hebben gelegen die volledig gevaccineerd waren. Van de 7 waren er 4 volledig beschermd, aldus Gerstenbluth.
 • [16:42] Gerstenbluth zegt dat het aantal besmette mensen relatief hoog is. Dat is niet het belangrijke getal om na te kijken. Er zitten momenteel veel mensen in isolatie. Volgens Gerstenbluth is het nieuw aantal besmetting van belang is. Pisas zegt dat de cijfers in Nederland aantonen hoe besmettelijk het virus is. Volgens Gerstenbluth komt er nu in Nederland een golf van besmettingen.
 • [16:37] Pisas zegt dat onder de vorige regering zeker gebruik is gemaakt van thuisonderwijs via Zoom, etc. Het is nu vooral een kostenkwestie dat daarvan wordt afgeweken. Thuiswerken wordt nog steeds gestimuleerd. In de afgelopen 10 dagen is de situatie bij de overheid genormaliseerd.
 • [16:33] Door capaciteitsproblemen is een beroep gedaan op personeel van IFE. In de ministerraad is ook aan de orde geweest om het Sehos in te schakelen. In het verleden heeft dit vele miljoenen gekost en niet tot uitvoering gebracht. Het CMC kan momenteel niet de zorg/service verlenen die het eigenlijk zou willen verlenen.
 • [16:26 ] Vragen NU.cw
 • [16:25] Pietersz-Janga zegt dat er veek mensen met psychologische problemen zijn die zich gemed hebben.
 • [16:24] Het extra personeel voor het CMC komt uit Nederland. In de regio is geen personeel beschikbaar.
 • [16:22] Pisas zegt dat uit evaluatie is gebleken dat mensen zich goed gedragen en de cijfers niet verder pieken. De firstliners zijn volgens Pisas moe. De kleine groep die zich niet gedraagt daar worden de firstliners 'moe' van.
 • [16:20] Kinderen uit groep 3 en 4 lopen de meeste achterstand op, vooral kinderen die leren lezen en schrijven.
 • [16:20] Van Heydoorn zegt geen cijfers te kunnen geven over achterstand bij kinderen. Hetheeft te maken met de ontwikkeling van kinderen.
 • [16:18] Gerstenbluth zegt dat niet iedereen beschikt over een computer en niet iedereen bereikt kan worden. Het komt ook voor dat mensen niet het juiste telefoonnummer hebben doorgegeven.
 • [16:17] Het herstelbewijs moet bij de GGD worden gehaald. De GGD is zeer hard aan het werken. Het kan zijn dat er inderdaad mensen zijn die hun herstelbewijs niet krijgen.
 • [16:13] Lesley Fer zegt dat het Omikron virus wereldwijd verspreid is. Hij vindt Curacao geen uitzondering op andere landen. Volgens Gerstenbluth zegt dat er intussen wereldwijd over een 5e of 6e golf wordt gesproken. Op Curacao hebben we te maken met de 4e golf.
 • [16:10] Gerstenbluth zegt dat er stappen worden genomen om naar een exit-strategie te gaan. Doordat er grote hoeveelheden besmettingen zijn moeten we goed oppassen op ontwrichting.
 • [16:07] Pietersz-Janga zegt dat ook in het CMC personeel besmet is met Omikron. CMC gebruikt ook ander personeel op de Covid-afdeling. Er moet dus extra personeel komen. Er zijn nu 34 mensen extra en dat moeten er 54 worden.
 • [16:03] Gerstenbluth raadt aan om zoveel mogelijk de ramen open te houden. Ook het mondkapje is een must. Als ze zelfgemaakt zijn van stof dan helpen ze nauwelijks. Het beste gebruik je een chirurgisch mondmasker.
 • [16:02] De vragenronde van de pers begint.
 • [16:02] De boostershot werkt pas na 1 week. Pas dan hoef je niet in quarantaine. Ook als je na 15 december posititef bent getest hoef je niet in quarantaine. 100 Procent van de geteste mensen is besmet met het omikron virus.
 • [16:00] Bij essentiele beroepen wordt een 'zachte quarantaine' toegepast. Deze mensen kunnen gaan werken met mondkapje, maar mogen nergens anders naar toe.
 • [15:59] Isolatie blijft op 10 dagen, aldus Gerstenbluth.Uit literatuur blijkt dan de meeste na 9 dagen geen virus meer in hun lichaam hebben en dus niet besmettelijk zijn.
 • [15:57] Mensen die besmet waren, kunnen worden getest na 7 dagen. Als je dan negatief test dan kun je uit quarantaine.
 • [15:54] Nu het systeem geautomatiseerd wordt, zullen de cijfers ook dalen. Er zijn mensen die klagen over het vele geimporteerde gevallen, maar Gerstenbluth focust ook graag op de mensen die lokaal zijn.
 • [15:51] De kleine groep die het werk doet bij de GGD zal moeten overgaan naar een meer geautomatiseerd systeem. Na 10 dagen kunnen mensen uit isolatie. Als de GGD de mensen niet heeft kunnen bereiken dan zullen ze de huisarts op de hoogte stellen zodat hij/zij je in de gaten kan blijven houden.
 • [15:49] Gersenbluth zegtdat de GGD probeert zoveel mensen te bellen en op de hoogte te blijven. Dat lukt niet altijd. Nu het aantal besmettingen zo enorm stijgt, lukt het niet om meer dan 1000 mensen per dag te bellen. 400 per dag lukt wel, maar dat zijn er 600 te weinig.
 • [15:48] Het is volgens Gersnebluth te vroeg om te zeggen dat de cijfers naar beneden gaan. Dit noemt hij het weekendeffect. Op donderdag en vrijdag is meestal het hoogtepunt in aantal besmettingen.
 • [15:57] Izzy Gerstenbluth laat de cijfers van gisteren zien. 168 mensen testten toen positief van 1.844 mensen die getest zijn. Er liggen 53 mensen in het ziekenhuis. 13 daarvan liggen op de intensive care.
 • [15:45] De schoolvakantie tijdens carnaval zal blijven zoals hij eerder was. De zomervakantie zal langer worden. 21 februari, 26 februari tot 4 maart zal dus gewoon vakantie zijn.
 • [15:43] De scholen zijn met protocollen van start gegaan. Vanochtend om 11 uur is door het ministerie met de schoolbesturen contact opgenomen. De hoeveelheid aanweige leraren schommelt tussen 85 en 90 procent.
 • [15:42] Volgens Van Heydoorn hoeft hij als minister niemand te raadplegen, maar zo werkt hij niet. Hij staat voor rust in het onderwijs. De beslissing om scholen weer te openen blijft staan.
 • [15:40] Sithree van Heydoorn zegt constant in contact te zijn met schoolbesturen, vakbonde, crisisteam en het 'stretchteam'. Als minister heeft hij de beslissing genomen dat de scholen weer open gaan. Van heydoorn noemt het een voorstel wat hij vorige bekendmaakte om de carnavalsvakantie te skippen. Er is nu een andere oplossing gevonden.
 • [15:38] "Curacao laten we onze eigen verantwoordelijkheid nemen", aldus Pieters-Janga. Zorg goed voor jezelf en voor anderen.
 • [15:37] Ze raadt iedereen aan om hun boosterprik te gaan halen. Daarnaast moet iedereen afstand van elkaar houden. Hou je aan de regels. Draag een mondkapje. Bagetaliseer het virus niet. Vergeet niet dat er ook mensen zijn die na een tijd nog steeds klachten hebben nadat ze besmet waren. Denk ook aan het mentale gedeelte.
 • [15:35] Dan de leeftijd bij overlijden. We verliezen veel opa's en oma's. Pietersz-janga zegt dat ze de boodschap wil meegeven dat we goed voor elkaar moeten zorgen. Wat doen we an preventie?
 • [15:32] Dan de slide met opnamediagnose. De meerderheid van de opnames in her ziekenhuis is voor corona. Volgens de minister voelen veel mensen iets maar hebben ze niet in de gaten dat ze besmet zijn met Omikron.
 • [15:31] Ze willen allen die bij haar ministerie werken, maar ook in het ziekenhuis en iedereen die zich inzet hartelijk bedanken. De eerste slide: het aantal opnames per dag vanaf 15 december tot vandaag. Het aantal 60-plussers is n de meerderheid. Wie zijn deze mensen? Dat zijn mensen zoals ik, zegt Pietersz-Janga.
 • [15:28] Dorothy Pietersz-Janga heeft het worrd en zegt het te gaan hebben over de impact van corona op het eiland. Er zijn intussen veel mensen overleden aan het virus. Er zitten daarnaast veel mensen in quarantaine en isolatie. Ook binnen de ministeries zijn veel mensen die vanuit huis werken. Dat is een vervelende situatie, aldus Pietersz-Janga.
 • [15:26] "Dat waren de slides", aldus Pisas.
 • [15:25] Het gebruik van het mondkapje blijft volgens Psas belangrijk. In afgesloten ruimtes, bij openbare diensten, in het openbaar vervoer en als het onmogelijk is voldoende afstand te houden, is het verplicht een mondkapje te dragen.
 • [15:22] Er wordt volgens Pisas aan een geautomatiseerd herstelbewijs gewerkt. De quarantainetijd zal verkort worden naar 10 dagen in plaats van 14 dagen. Na 7 dagen mag getest worden en als je negatief bent dan mag je uit quarantaine. De isolatietijd blijft 10 dagen. Na die tijd dient contact te worden opgenomen met de huisarts.
 • [15:21] De huidige maatregelen zullen verlengd worden. We zijn er nog niet, zegt Pisas. De maatregelen zullen met 10 dagen verlengd.
 • [15:19] "We gaan naar de eerste slide." Er zijn intussen 105.561 mensen gevaccineerd. Pisas staat daarnaast stil bij de slide waarbij gezegd wordt waarom verplegend personeel zich volledig inzet, maar inze eigen mensen niet helpen.
 • [15:17] De handhaving is op 80 procent sterkte. We moeten deze pandemie samen verslaan zonder in volledige lockdown te gaan zoals eerder is gebeurd.
 • [15:16] Er is volgens Pisas geevalueerd, maar over het algemeen kan gezegd worden dat mensen zich goed hebben gedragen. Echter is er een kleine groep die zich niet aan de regels houdt. Op het water moet extra toezicht gehouden worden en er worden in appartementen feesten gegeven.
 • [15:15] Daarnaast wordt gekeken naar het Sehos om te kijken hoe dat ingezet kan worden.
 • [15:14] De cijfers van de afgelopen dagen zijn zorgwekkend, maar als er geen Time Out was geweest dan was het nog veel ernstiger geweest. Het positieve is dat de cijfers van het ziekenhuis laag blijven. Er is zojuist nog overleg geweest met het CMC. Er zijn fondsen beschikbaar gesteld voor extra personeel.
 • [15:12] De persconferentie wordt geopend door premier Gilmar Pisas. De persconferentie wordt gegeven om de Time Out te evalueren. Hij bedankt iedereen die zich heeft gehouden aan de maatregelen. Ook de katholieke kerk heeft volgens Pisas de boodschap overgedragen, net als influencers.
 • [15:06] Zojuist wordt om nog 5 minuten gevraagd
 • [15:01] De pers is nog niet binnen en wordt om 5 minuten geduld gevraagd.
 • [14:47] De pers wacht om binnen gelaten te worden in de perszaal.
 • De persconferentie begint om 15.00 uur.
-- Advertentie --

One comment on “Liveblog | Persconferentie over huidige coronasituatie en mogelijke maatregelen”

 1. Wat een flauwekul van v Heydoorn.
  Hij geeft aan "geen cijfers te kunnen geven bij achterstand van knderen".
  Wat doe je dan op zo'n halfwas persconferentie waar ook mw Janga gewoon staat te bazelen. Een complete afgang behalve Iszzy Gerstenbluth weet niemand een intelligent antwoord op vrgagen te geven. Shame on you.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram