Door: NU.cw
14 januari 2022

Oud-directeur van de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC) Michaël Römer is op Curaçao. Sinds 2019 is hij gestationeerd op het hoofdkantoor van Interpol in Frankrijk, als gedetacheerde van het ministerie van Algemene Zaken. Tijdens zijn verblijf op het eiland sprak hij met premier Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) over zijn werk bij de internationale organisatie die zich bezighoudt met het ondersteunen van politieorganisaties bij het voorkomen en bestrijden van criminaliteit.

Volgens Römer is het belangrijk dat de grensoverschrijdende politionele en judiciële samenwerking in de regio wordt geïntensiveerd. Ook stelde hij voor dat Curaçao een inventarisatie laat uitvoeren naar de voordelen van het lidmaatschap bij Interpol. Curaçao betaalt voor dit lidmaatschap. Daarnaast suggereerde hij om te onderzoeken op welke terreinen Curaçao hulp kan krijgen van de internationale organisatie. Hetzij op strategisch, tactisch, operationeel niveau of in de vorm van internationale samenwerking.

Interpol ondersteunt lidstaten bij high impact zaken, zoals cybercrime. De organisatie heeft veel ervaring met het versterken van de cyber security van lidstaten. Daarnaast is Interpol actief bij het bestrijden van terrorisme, witwassen van geld en het transport van drugs, wapens en intellectueel eigendom.

Verder raadde Römer aan dat het National Central Bureau van Interpol vaker participeert in interministeriële commissies. Tot slot moedigde hij Pisas aan om het hoofdkantoor van Interpol in Frankrijk te bezoeken. Hierdoor kan hij als minister van Justitie een beter beeld krijgen van de voordelen van Interpol en de banden met deze internationale organisatie aanhalen.

-- Advertentie --

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram