donderdag 18 augustus 2022 04:43
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
12 januari 2022

De Vereniging Protestants Christelijk Onderwijs (VPCO) begint komend schooljaar met tweetalig onderwijs (TTO) op de VSBO scholen Marnix College Rio Canario en Dr. Albert Schweitzer College Parera. Dat meldt VPCO in een verklaring.

Het tweetalige onderwijsprogramma zal worden aangeboden naast het reeds bestaande Nederlandstalige programma. Ouders en leerlingen kunnen dan ook kiezen uit beide programma’s.

"De VPCO heeft ruime ervaring opgedaan met het verzorgen van tweetalig onderwijs op de Dr. Albert Schweitzer Havo Vwo en wil het succesvolle programma ook introduceren op haar VSBO scholen", aldus directeur Maghalie van der Bunt-George.

De VPCO is lid van het TTO netwerk van het Nuffic en volgt het Nederlandse TTO model. In Nederland bestaat het tweetalige programma in het VMBO al sinds enkele jaren. Het TTO programma voor VSBO is zodanig ingericht dat dertig procent van de vakken in het Engels wordt gedoceerd. Dit heeft volgens VPCO geen negatieve invloed op de Nederlandse taalvaardigheid van leerlingen.

"Het tweetalig onderwijsprogramma richt zich enerzijds op ontwikkeling van álle talen; zowel de Nederlandse taal, de Engelse taal als het Papiamentu", aldus Van der Bunt-George.

Het eerste cohort TTO leerlingen bij de Dr. Albert Schweitzer Havo Vwo is drie jaar lang gevolgd door Nihayra Leona van de Universiteit van Amsterdam. Uit dit onderzoek is gebleken dat de TTO leerlingen zich zeer goed hebben ontwikkeld in het Engels, Nederlands en Papiamentu.

Voor wat betreft de Nederlandse en Engelse taal scoorden de TTO leerlingen van de Dr. Albert Schweitzer Havo en Vwo zelfs beter dan een gemiddelde leerling in Nederland, zo bleek uit de afgenomen dia-taal toetsen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram