zondag 23 januari 2022 16:51
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
7 januari 2022

Nederland heeft de financiële bijdrage voor de vreemdelingenbewaring stopgezet. Curaçao schiet momenteel tekort op cruciale aspecten bij de opvang van Venezolaanse migranten. Dat schrijft staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in een brief aan de Tweede Kamer.

“Voor het kabinet staat voorop dat mensenrechten te allen tijde moeten worden gerespecteerd en beschermd”, schrijft Knops in een reactie op het rapport van Amnesty International over het gebrek aan bescherming die Venezolanen krijgen op Curaçao. “Problemen die Amnesty aansnijdt, zoals intimidatie en gebrek aan invulling van basisbehoeften, zouden niet mogen plaatsvinden.”

De staatssecretaris constateert dat ondanks voortgang, zoals de bouw van de vreemdelingenbarakken en het volgen van opleidingsmodules, Curaçao op dit moment nog tekort komt op belangrijke immateriële aspecten. Toegang tot juridische bijstand en medische zorg, passende huisregels en zinvolle dagbesteding waren voorwaarden voor de financiële middelen. “Dit heb ik gedurende de afgelopen jaren meerdere keren gecommuniceerd aan de minister van Justitie, Gilmar ‘Pik’ Pisas.”

Knops heeft Pisas laten weten dat het laatste deel van de gereserveerde middelen voorlopig niet uitgekeerd zal worden. “Ik heb aan de minister aangegeven dat onverminderd inzet moet worden gepleegd om te waarborgen dat de immateriële aspecten alsnog worden uitgevoerd”, sluit Knops af. “Nederland en Curaçao zullen met elkaar in gesprek gaan op welke wijze de Nederlandse steun kan worden voortgezet, met zicht op concrete resultaten en verbeteringen.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifier linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram