vrijdag 2 juni 2023 14:09
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
6 januari 2022

De Koninklijke Luchtmacht krijgt in februari de beschikking over de MQ-9 Reaper. Dit zijn vier grondstations en vier onbemande verkenningsvliegtuigen. De toestellen kunnen data en informatie verzamelen vanuit de lucht.

De Reaper bevat sensoren die zowel op land als boven zee langdurig kunnen observeren en informatie verzamelen, zonder dat er een piloot aan boord zit. Dankzij de besturing per satelliet is het toestel wereldwijd te bedienen. Het onbewapende systeem wordt voorlopig gebruikt op Curaçao. Dit doen ze vanwege de gunstige weersomstandigheden en beschikbaarheid van het luchtruim. Ook kan de Reaper in het Caribisch gebied voor Defensietaken worden ingezet. Hierbij wordt deels samengewerkt met de Verenigde Staten.

De vliegtuigen en twee grondstations worden gestationeerd op vliegveld Hato. Op vliegbasis Leeuwarden staan de andere twee grondstations. De beelden vanuit het Caribisch gebied worden ook hier geanalyseerd. De uiteindelijke thuisbasis van de MQ-9 wordt Leeuwarden.

-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram