donderdag 18 augustus 2022 03:29
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
5 januari 2022

Het Nederlandse marineschip Zr.Ms. Holland heeft in samenwerking met de US Coast Guard en de Kustwacht Caribisch Gebied de afgelopen maanden 4.735 kg cocaïne onderschept. De grote hoeveelheid drugs werd vanaf eind november tot midden december bij vijf verschillende acties in beslag genomen. Zr.Ms Holland heeft voor het eerst de coördinatie en aansturing van de deelnemende eenheden op zich genomen.

Op donderdag 25 november is een zogenaamde go-fast onderschept. Toen de opvarenden door kregen dat ze gevolgd werden, hebben ze de pakketten drugs over boord gegooid. Aan boord werd circa 200 kg drugs gevonden, uit het water werd nog 1.000 kg gevist. Enkele dagen daarna merkte een Dash-8 kustwachtvliegtuig een verdacht schip op. Dit heeft de politie doorgegeven aan de Zr.Ms. Holland, waarop het schip haar FRISC’s en NH-90 helikopter inzette en een van de Amerikaanse kustwachtcutters ernaar toe ging. De helikopter en de FRISC’s hadden de go-fast met waarschuwingsschoten tot stop gedrongen. Hier werd 1.855 kg cocaïne in beslag genomen.

Op drie december zag een Amerikaans patrouillevliegtuig een snel varende go-fast. Bij deze onderschepping werd 1.000 kg cocaïne aangetroffen. Een paar dagen later merkte wederom een patrouillevliegtuig een smokkelboot op. Na de achtervolging van Zr.Ms Holland hebben de NH-helikopter en FRISC-boten de boot onderschept en troffen 570 kg cocaïne aan boord aan. Op dertien december weigerde een vaartuig te stoppen na het lossen van waarschuwingsschoten. Vanuit de helikopter zijn uiteindelijk de buitenboordmotoren uitgeschakeld. Bij deze boot werd 110 kg cocaïne in beslag genomen.

Totaal is er 4.735 kg cocaïne onderschept en zijn er zeventien verdachten aangehouden. De drugs en verdachten zijn overgedragen aan de Amerikaanse kustwacht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram