woensdag 10 augustus 2022 04:24
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
4 januari 2022

Tot en met vanmorgen zijn er 22 coronapatiënten in het Curaçao Medical Center (CMC) opgenomen. Daarvan liggen er acht op de intensive-careafdeling. Het ziekenhuis heeft het plafond van zijn capaciteit bereikt. Een nieuwe golf van coronabesmettingen kan het ziekenhuis niet aan. Dat zei algemeen directeur Gilbert Martina vanmorgen op Z86.

IC-patiënten zonder Covid-19 zijn over twee andere afdelingen verdeeld. Volgens Martina kan de buitenwereld zich niet voorstellen wat voor impact de pandemie heeft op het ziekenhuispersoneel. De CMC-werknemers zijn fysiek en mentaal moe, aldus de algemeen directeur op de radio.

Overgewicht, diabetes, en cardiovasculaire ziektes komen vaak voor op Curaçao. Een patiënt met overgewicht moet bijvoorbeeld meerdere keren per dag worden omgedraaid. Hierdoor wordt de druk op de longen verlicht. Dit is beter voor de ademhaling van de patiënt. Om een patiënt die meer dan 100 kilo weegt op zijn zij te kunnen leggen, zijn er zes personen van het verplegend personeel nodig. Dit is dus arbeidsintensief, legt Martina uit.

Van de 270 personen die tussen 20 juli en 3 januari vanwege corona in het ziekenhuis zijn opgenomen, waren slechts veertien personen volledig gevaccineerd. Dat betekent dat 94,8 procent van de Covid-gerelateerde ziekenhuispatiënten niet (volledig) beschermd was tegen het virus. In totaal zijn er momenteel 4249 actieve coronagevallen op het eiland.

Volgens Martina is het van belang dat het ziekenhuis met de regering samenwerkt. Iedere partij heeft zijn eigen verantwoordelijkheid. De ziekenhuisdirecteur wees op de gevolgen van het hoge aantal besmettingen op Curaçao voor de economie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram