zaterdag 22 januari 2022 02:15
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
3 januari 2022

Voor het gebruik, ophalen en niet op tijd retourneren van containers geldt voor de hele maand januari een maximumprijs. Minister van Economische Ontwikkeling (MEO) Ruisandro Cijntje (PNP) wil daarmee een verhoging van de consumentenprijzen voorkomen. Zo schrijft het Antilliaans dagblad.

De maximumprijzen moeten dienen als een soort statiegeld voor containers. Dit moet ervoor zorgen dat de containers in binnen een bepaalde termijn worden teruggebracht. De minister geeft aan dat door de coronapandemie containers en bijzondere apparatuur voor het vervoer van goederen langer dan gebruikelijk in de haven staan. “Dit houdt naar verwachting tot eind januari aan”, aldus Cijntje.

De situatie verslechterd omdat er slechts een kleine ruimte beschikbaar is waarbinnen Curaçao Ports Services (CPS) moet werken. De containers moeten daarom gestapeld worden. CPS geeft voorrang aan klanten die meer haast hebben bij de afhandeling van containers.

De minister geeft aan dat in januari een tarief van maximaal één cent per dag is voor de periode dat de container of bijzondere apparatuur op de kade is gelost tot en met de dag dat deze de havenpoort verlaat. Daarnaast kan ook na het passeren van de havenpoort tot en met veertien dagen daarna maximaal 0,01 gulden per dag in rekening worden gebracht. Voor containers met een koelelement is dit drie dagen.

Bedrijven kampen volgens Cijntje met verschillende problemen. Enerzijds hebben zij te maken met een enorm gebrek aan grondstoffen en producten. Aan de andere kant hebben bedrijven juist een enorme voorraad waarvoor geen opslag is. De minister constateert dat de importeurs per dag tenminste 40.000 dollar als extra kosten moeten betalen. Dit wordt automatisch doorgerekend in de consumentenprijzen. Een onnodige kostenpost volgens de minister. “Om de financiële gevolgen van de situatie te beperken is een tijdelijke regulering nodig.”

Beeld:pzc

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifier linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram