donderdag 18 augustus 2022 03:51
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: Rick Hart
|
31 december 2021

De Omikron-variant van het coronavirus zal binnen één tot twee weken de dominante variant zijn op Curaçao. Die voorspelling doet epidemioloog Izzy Gerstenbluth tegenover Nu.cw.

Zoals intussen bekend is Omikron lang niet zo levensbedreigend als delta. Toch – benadrukken autoriteiten wereldwijd – zal dat de druk op de gezondheidszorg niet wegnemen. De variant is immers veel besmettelijker. Daardoor zullen de absolute aantallen van patiënten in het ziekenhuis niet afnemen, misschien nog wel stijgen.

Nieuwsberichten uit landen waar Omikron al eerder dominant werd, wijzen op een ander gevaar: tijdelijke uitval van mensen die cruciale beroepen uitoefenen. Het eerste signaal is de vele vluchten die vooral in de Verenigde Staten tijdens de kerstdagen werden geschrapt omdat teveel cabinepersoneel in quarantaine zat. In New York zijn om dezelfde reden veel ritten van de subway uitgevallen. Ook zit er veel ziekenhuispersoneel thuis.

Tot en met gisteren waren 57 werknemers van het Curaçao Medical Center met Covid-19 besmet, hetgeen druk legt op de zorg.

In Zuid-Afrika, waar de Omikron-variant als eerste ontdekt werd, zien ze echter, vermoedelijk vanwege de Omikron-variant, een grote daling in het aantal ziekenhuisopnames. Volgens de Zuid-Afrikaanse autoriteiten is Omikron wel besmettelijker, maar lijkt deze vierde variant ook een stuk minder schadelijk, meldt de BBC.

Toen de Omikron-variant vorige maand werd ontdekt, waarschuwde de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) dat de variant wereldwijd voor een „tsunami” van besmettingen kon zorgen. Die zou de zorg ernstig overbelasten.

In Zuid-Afrika zien ze echter het tegenovergestelde gebeuren. Daar is vandaag in een statement van de regering gemeld dat het aantal ziekenhuisopnames door het hele land gedaald is. Ook het aantal besmettingen lijkt nu te dalen.

Gerstenbluth zegt dat de Omikron-variant momenteel in 72 tot 80 procent van de gevallen wordt aangetroffen. Dat zal binnen maximaal twee weken honderd procent zijn. Wat de verspreiding van Omikron op Curaçao met het aantal ziekenhuisopnames zal doen, is voorlopig afwachten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram