zaterdag 15 januari 2022 16:29
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
31 december 2021

Het wettelijke minimumloon blijft ook in 2022 9,62 gulden bruto per uur voor werknemers van 21 jaar en ouder. De huidige financiële situatie van het land staat een stijging van de werkgeverslasten niet toe. Wel gaat de regering in 2022 werken aan een structureel beleid voor de verhoging van het minimumloon. Dat meldt het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (Soaw).

Volgens het Soaw-ministerie is het scheef dat in een crisissituatie waarbij de productie niet is gestegen, het inkomen van een groep wordt verhoogd, terwijl anderen zijn gekort op hun salaris.

Daarnaast zal een verhoging van het minimumloon doorwerken op de lonen vlak daarboven. De regering vreest daarbij dat een toename van de werkgeverslasten zal leiden tot baanverlies. Hierdoor zal de staatskas minder aan belastinginkomsten en sociale premies ontvangen, en zal het aantal onderstandtrekkers stijgen. Tot slot heeft een verhoging van het minimumloon volgens het ministerie een negatief effect op de inflatie.

De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten adviseerde eerder dat onder de huidige omstandigheden, waarin Curaçao en Sint Maarten pas uit een diepe economische krimp met een hoge werkloosheid komen, zou een verhoging van de minimumlonen ter compensatie van de huidige stijging van de consumentenprijzen voorzichtig moeten worden aangepakt.

Er zijn aanwijzingen dat de negatieve effecten van een verhoging van de minimumlonen sterker zijn in tijden van recessie en economische crises door de extra financiële druk die werkgevers en werknemers dan ondervinden.

Werknemers van 21 jaar en ouder ontvangen bij een 40-urige werkweek 1.666,18 gulden per maand. Het minimumjeugdloon wordt afgeleid van het wettelijk minimumloon. Het uurbedrag van het minimumloon en het minimumjeugdloon, is afhankelijk van de leeftijd en de omvang van de gebruikelijke werkweek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifier linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram