zaterdag 22 januari 2022 12:30
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: Rick Hart
30 december 2021

Voormalig premier Eugene Rhuggenaath maakt zich zorgen over de oplopende besmettingscijfers. "Een avondklok zou zeer op zijn plaats zijn en in gesprek gaan met werkgevers helpt ook." De politicus zegt in antwoord op vragen van NU.cw nog niet te vinden dat met mensenlevens wordt gespeeld, maar hij vreest echter voor een snelle escalatie van de besmettingen.

Als ervaringsdeskundige weet Rhuggenaath waar hij over praat. Hij was vanaf het begin van de pandemie, in maart 2020, als premier betrokken bij de aanpak ervan. “Ik zou tenminste de avondklok vervroegen. Dat houdt niet alleen mensen van de straat af, maar maakt het ook minder gunstig om (underground) parties te organiseren”, aldus de PAR-leider.

Daarnaast zou Rhuggenaath meer in gesprek gaan met werkgevers en controles bij bedrijven intensiveren. Ook is hij voorstander van een veel agressievere campagne onder jongeren om zich te laten vaccineren.

Rhuggenaath maakt wel een voorbehoud bij zijn ongevraagde advies. Hij doet zijn uitlatingen zonder data en analyse ter beschikking te hebben. Hij benadrukt zijn uitlatingen met goede bedoelingen te doen.

Volgens de politicus wordt er door de huidige regering nog niet met mensenlevens gespeeld, maar er worden wel risico’s genomen. “Het kan snel escaleren en de vraag is of we dan genoeg voorbereid zijn. Dan is op het spel zetten van mensenlevens wel een consequentie.”

Op de vraag waarom we ons zorgen zouden maken nu het aantal opnames in het Curaçao Medical Center (CMC) vooralsnog mee lijkt te vallen, antwoordt de voormalig premier dat niet alleen daarnaar gekeken moet worden. De sociaal-economische impact moet niet vergeten worden.

“Denk aan mensen die niet naar hun werk kunnen omdat ze thuis in quarantaine zitten, inclusief mensen in de zorg, het onderwijs en de openbare orde; dus het kan ‘disruptive’ zijn. Maatregelen of niet, we moeten altijd rekening houden met deze balans”, aldus Rhuggenaath.

Daarnaast heerst volgens de voormalig premier de gedachte dat zo lang er geen druk is op het CMC we geen maatregelen hoeven te nemen. “Dat is deels waar. CMC heeft echter niet de extra capaciteit als voorheen (qua personeel, red.)”, zegt Rhuggenaath.

Tot slot vindt Rhuggenaath het onbegrijpelijk dat zelftesten niet beschikbaar zijn of verkocht mogen worden op Curaçao. Wereldwijd wordt de zelftest massaal ingezet. Ze zijn vrij verkrijgbaar in drogisterijen en worden zelfs gratis verstrekt op scholen of vliegvelden. Curaçao lijkt één van de weinig landen waar dit niet is toegestaan.

One comment on “Rhuggenaath vreest voor snelle escalatie besmettingen en mensenlevens”

  1. Dat zelftesten niet verkocht mogen worden is ter bescherming van de laboratoria. Dat levert geld op niets meer en niets minder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifier linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram