donderdag 18 augustus 2022 03:10
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
30 december 2021

De economie steeg in 2021 mild met 1,7 procent. 2022 belooft een nog betere jaar te worden met een groeiprognose van 6,6 procent. Dat meldt de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) in het tweede kwartaalbericht van 2021.

De economie van Sint Maarten zal naar verwachting stijgen met 14,6 procent in 2022. Er kleven wel enkele risico’s aan de groeiverwachtingen, zoals de opkomst van nieuwe Covid-19-varianten. Nieuwe besmettingen leiden tot reisbeperkingen die het verdere herstel van de toeristische activiteiten op Curaçao en Sint Maarten kunnen temperen, waarschuwt CBCS-directeur Richard Doornbosch.

Voor Curaçao vormt de toekomst van de raffinaderij een positieve factor voor de prognoses. Indien een nieuwe strategische partner wordt gevonden en de raffinaderij in 2022 opnieuw wordt opgestart, zou dit leiden tot een hogere economische groei.

Toerisme en scheepsreparatie presteerden goed

De economische groei van Curaçao werd in 2021 aangedreven door een toename van de export van goederen en diensten. Vooral de deviezeninkomsten uit het toerisme en de scheepsreparatie namen toe.

Consumenten en ook de overheid gaven in 2021 echter minder uit. De particuliere consumptie daalde als gevolg van de hogere inflatie, die de koopkracht aantastte.

Bovendien hebben de verslechterde situatie op de arbeidsmarkt en de zes weken durende lockdown een negatief effect gehad op de particuliere consumptie, terwijl de overheidssteun aan de groepen in de samenleving die het zwaarst waren getroffen door de pandemie, de daling van de consumentenuitgaven heeft gematigd. “Daarentegen namen de particuliere investeringen sterk toe als gevolg van de hervatting van bouwprojecten die in 2020 waren uitgesteld, met name in de sectoren toerisme en vastgoed”, aldus Doornbosch.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram