donderdag 18 augustus 2022 03:23
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
27 december 2021

33 Venezolaanse migranten die gevangen zitten op Curaçao zijn in hongerstaking gegaan vanwege de opschorting van de humanitaire vluchten naar Caracas. De Venezolanen worden naar eigen zeggen vastgehouden onder onmenselijke omstandigheden, vol met criminelen die ernstige misdaden hebben begaan. Ook hebben ze gezondheidsproblemen vanwege de onhygiënische situatie.

De groep Venezolaanse vluchtelingen en crisismigranten heeft een oproep gedaan aan Human Rights Defense Curacao (HRDC) om te helpen bij het vinden van een oplossing voor hun nijpende situatie.

De groep bestaat uit 22 mannen en 11 vrouwen. De hongerstaking wordt sinds 24 december uitgevoerd als een vorm van protest. “Ons verblijf in deze gevangenis is onwettig, willekeurig en oneerlijk, aangezien de Curaçaose regering niet heeft voldaan aan een bepaling ondertekend door een vertegenwoordiger van de minister van Justitie, Gilmar 'Pik' Pisas, die bepaalt dat we zouden worden teruggestuurd naar ons land van herkomst uiterlijk op 23 december 2021”, stellen zij in een brief aan HRDC.

De Venezolaanse regering besloot de humanitaire vluchten die gepland stonden ​​voor 21 en 22 december op te schorten. Het National Institute of Civil Aeronautics (INAC) nam deze maatregel, nadat vicepresident Delcy Rodríguez op 13 december aan de kaak had gesteld dat Nederland haar verhinderde om naar Den Haag te reizen. Daar zou ze een ontmoeting hebben met de aanklager van het Internationaal Gerechtshof, Karim Khan.

Een hel
De Venezolanen zitten al sinds 22 november in de barakken. De cellen zijn toegerust voor slechts 20 mensen, maar worden bevolkt door het dubbele aantal. “Velen van ons slapen op de vloer op vuile matten, zonder lakens, omringd door muggen, met badkamers vol stilstaand en stinkend water", schrijven ze.

Bijna 300 Venezolanen hebben door het besluit in Caracas niet kunnen terugkeren naar hun land van herkomst. Om de gestrande passagiers bij te staan, heeft het Venezolaanse consulaat de shelter op het terrein van de Isla-raffinaderij geactiveerd, maar deze kan slechts 80 personen tijdelijk huisvesten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram