zaterdag 22 januari 2022 00:08
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
23 december 2021

De Rijksministerraad (RMR) had vrijdag 17 december geen nieuwe voorwaarden opgenomen. De voorwaarden die op tafel lagen waren al gesteld aan eerdere tranches liquiditeitssteun. Dat schrijft demissionair staatsecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties in een brief aan de Tweede Kamer.

Minister van Financiën Javier Silvania (MFK) verklaarde dat er nieuwe voorwaarden zijn gesteld en dat de CAS-landen daar niet mee kunnen instemmen. Volgens Knops klopt dit niet. In de RMR werd er besloten over de ‘voorwaarden die nog steeds gelden, voorwaarden die nog steeds niet volledig zijn opgevolgd of die een uitwerking zijn van eerdere voorwaarden, zoals de controle op de loonsubsidies en normering topinkomens’.  “Dat geldt ook voor de overeengekomen salariskorting. Dit betreft een eerder gestelde voorwaarde die op basis van een RMR-besluit tot nader order geldt”, aldus Knops in zijn brief van 22 december.

Ook schrijft de Nederlandse bewindsman dat de bewering van de minister-president van Sint Maarten - dat Nederland in de toekomst carte blanche krijgt om nieuwe voorwaarden te verbinden aan de liquiditeitssteun- , onjuist is. “Het voorstel van Rijkswet Coho schrijft juist voor dat besluitvorming door de RMR over toekenning van liquiditeitssteun geschiedt op basis van een uitvoeringsrapportage. Dit betekent dat er na inwerkingtreding van de wet geen ruimte is voor het stellen van nieuwe aanvullende voorwaarden buiten de hervormingen uit het landspakket.”

De eerder gestelde aanvullende voorwaarden blijven – tot nader order - tevens onderdeel van de besluitvorming over de toekenning van de liquiditeitssteun, ook na inwerkingtreding van de wet. Het gaat dan bijvoorbeeld om de arbeidsvoorwaarden voor medewerkers in de publieke sector en maatregelen in de zorgsector, schrijft Knops.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifier linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram