woensdag 10 augustus 2022 03:48
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: Rick Hart
|
22 december 2021

De overheid geeft vanochtend een Relato di Dia, of Verslag van de Dag, over nieuwe maatregelen en de uitdagingen die de nieuwe coronavariant Omicron met zich meebrengt. Premier Gilmar 'Pik' Pisas, epidemioloog Izzy Gerstenbluth en Ronny Cornelis hoofd Inspectie van het ministerie van Economische Ontwikkelingen zijn aanwezig bij de persconferentie.

Het Verslag van de Dag begint om 11.30 uur. De Nederlandse vertaling is live te volgen via dit Liveblog.

We vertalen van minuut tot minuut, dus ververs je browser regelmatig voor de laatste updates. Het laatste nieuws vind je bovenaan. Door de snelheid van vertalen, kunnen er (spel-)fouten in de tekst voorkomen. Onze excuses daarvoor.

 • [12:16] Tot zover het Verslag van de Dag. Een laatste oproep volgt om je te laten vaccineren. Tot zover dit liveblog. Dank voor je aandacht en graag tot een volgende keer. Stay safe!!
 • [12;14] Pisas sluit af. Hij is zich ervan bewust dat er kritiek zal komen op de beslissingen. Hij heeft liever dat er nu kritiek komt in plaats van achteraf als hij geen maatregelen had genomen. We moeten de crisis serieus nemen en ons ervan bewust zijn dat de hele wereld met de crisis te maken heeft. Pisas roept influencers op om te stoppen met hun negativiteit. Laten we samen gezond blijven.
 • [12;11] Op openbare plekken is het verplicht een mondkapje te dragen. Dus winkels, supermarkets ziekenhuis, boekhandels, etcetera.
 • [12:10] Voor wat betreft agglomeratie van meer dan 4 personen: In een restaurant of uitgaansgelegenheid mogen max 100 personen samenzijn, maar buiten mogen slechts 4 mensen samenscholen. We kunnen ons geen lockdown veroorloven.
 • [12:09] Ronny Cornelis zegt dat we juist nu empathie moeten tonen. We moeten ons dus samen aan de regels houden. 181 nieuwe gevallen is een serieus getal. Het handhavingsteam houdt alles in de gaten, ook illegale feesten. Het team is intussen versterkt met VKC-leden. Vergunninghouders raken bij overtreding van de regels hun vergunning voor minimaal drie maanden kwijt.
 • [12:07] gerstenbluth: Bij klachten bel je huisarts en laat je testen.
 • [12:06] Als je kunt werken, doe dit dan zoveel mogelijk vanuit huis. Natuurlijke ventilatie wordt aangeraden, dus open de ramen. Als je geen afstand kunt houden, bescherm jezelf dan en draag een mondkapje. Tot slot raadt Gerstenbluth aan je aan de regels te houden, vooral in verzorgingshuizen en tijdens het reizen.
 • [12:04] Mensen met symptomen moeten thuis blijven. Blijf je handen wassen. Als je moest hoesten, doe dit dan in je elleboog. Houd 2 meter afstand. Vermijd grote groepen, dus geen samenscholing. .
 • [12:02] Als je je boostershot neemt dan zul je minder ziek worden als je toch besmet raakt. Mensen die ernstig ziek worden, vormen een probleem en verhogen de druk op de gezondheidszorg. Vandaag zijn er 181 nieuwe gevallen. Omicron is een groot probleem. De basisregels moeten we in acht blijven houden.
 • [11:59] Gerstenbluth legt uit dat de twee vaccinaties niet voldoende bescherming geven tegen Omicron. Het is niet zo dat de vaccinaties niet helpen. Er is een groot verschil tussen mensen die niet gevaccineerd zijn en mensen die wel hun prikken hebben gehad. De laatste groep heeft meer bescherming.
 • [11:57] De bedoeling is dat ook mensen van 18 jaar en ouder een boosterhot krijgen. De frontliners zullen eerst aan de beurt komen. Mensen die hun 2e prik hebben gehad of corona hebben gehad zullen een boostershot krijgen.
 • [11:56] Pisas zegt het van belang te vinden dat iedereen 'gets the message'. Als we nu niets doen, dan bestaat de kans dat we op een zwarte lijst komen en dat zal zware economische gevolgen hebben. Omicron komt sneller en zwaarder dan gedacht. Daarom hebben we nu echt de boostershot nodig. Pisas gelooft in het vaccineren.
 • [11:54] Volgens Gerstenbluth zal Omicron ook naar Curacao komen, de vraag is alleen hoe snel.
 • [11:52] Vanaf 25 december zijn alle landen wereldwijd landen met hoog risico voor Curacao, behalve Statia en Saba. Iedereen moet dus een PCR test doen en negatief zijn om Curacao binnen te komen. Dit zal 48 uur van te voren gedaan moeten worden en na 3 dagen moet de antigeentest gedaan worden.
 • [11:51] Izzy Gerstenbluth zegt dat er vaak gevraagd wordt waarom de grenzen niet worden gesloten. Dit zal volgens de epidemioloog de economie zeer ernstig schade. Sluiten van grenzen wordt dus niet gemakkelijk gedaan.
 • [11:49] De avondklok blijft geldig van 03.00 uur tot 04.30 uur. Pisas roept nogmaals op tot het nemen van eigen verantwoordelijkheid.
 • [11:48] Tijdens de feestdagen is het niet toegestaan met meer dan 4 mensen samen te komen, aldus Pisas.
 • [11:47] Pisas noemt verschillende plekken, Salina, Caracasbaaiweg, Rooseveltweg etc. waar het niet toegestaan is samen te scholen.
 • [11:46] Het is niet meer toegestaan om samen te komen met meer dan vier personen. Ook bij het strand of op straat is dit niet toegestaan. Alleen als je bij dezelfde familie hoort
 • [11:45] Dan de maatregelen. Vanaf 23 december mogen er geen feesten worden gehouden met meer dan 100 mensen of feesten waar gedanst wordt.
 • [11:44] Pisas zegt dat hij het anders had willen zien, maar de situatie is nu verschillend dan voorheen. We moeten nu beter op onszelf gaan passen. De situatie is nu driemaal zo erg dan voorheen. Hij wil het eiland niet sluiten.
 • [11:42] De regering probeert de economie draaiende te houden. Financiële hulp is het eerste kwartaal niet nodig. Pisas roept mensen op er bewust van te zijn dat het virus rond gaat. Samenscholing wordt afgeraden. De cijfers laten zien dat het nodig is om nieuwe maatregelen te nemen, We weten niet in wat voor een situatie de frontliners in het ziekenhuis zich bevinden. Ze hebben het zwaar.
 • [11:40] Vaccineren wordt internationaal ook gezien als het beste om je te wapenen tegen het coronavirus. Helaas is er nu een nieuwe variant en moeten er beslissingen genomen die een gevaar voor de economie kunnen vormen. Financieel staan we er slecht voor. Morgen arriveren er nieuwe boostershots. Het SDK zal een nieuwe locatie zijn waar de booster gehaald kan worden.
 • [11:38] Via social media is er een groep die mensen oproept om de boosterprik niet te nemen. De nieuwe variant, Omicron, is meer resistent tegen het vaccin, aldus Pisas. Intussen hebben 93.000 hun tweede prik gehaald. We worden ons er meer bewust van dat het echt nodig is om te vaccineren, ondanks de kleine groep die er tegen is.
 • [11:36] Het vaccin werkte en besmettingen gingen omlaag. Vervolgens werd de QR code geintroduceerd waardoor het uitgaansleven weer kon opstarten. Vervolgens kwam er een nieuwe variant (van het coronavirus, red.). Er is een kleine groep die aan het tegenwerken is. De regering heeft er alles aan gedaan om mensen niet de dupe te laten worden van maatregelen.
 • [11:33] Gilmar Pisas wenst iedereen een feliz mainta. Hij gaat terug in de tijd naar 2019 toen de pandemie begon. We zijn door veel moeilijke momenten gedaan waaronder avondklok, plachi di dia, etc. en moeilijke momenten als mensen kwamen te overlijden.
 • [11:27] Het Verslag van de Dag begint over 5 minuten.
 • We zijn in afwachting van het Verslag van de Dag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram