zondag 16 januari 2022 17:41
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
21 december 2021

Het feit dat Curaçao nog geen handtekening heeft gezet onder het bestuurlijk akkoord van de COHO heeft geen grote gevolgen voor de financiële verplichtingen van de overheid. Zo stelt minister van Financiën Javier Silvania (MFK) op zijn Facebookpagina na vragen van het Antilliaans Dagblad.

Afgelopen week bevestigde de woordvoerder van staatssecretaris Raymond Knops (CDA) van Koninkrijksrelaties en Binnenlandse Zaken tegenover NU.cw dat zowel Curaçao als Aruba en Sint Maarten nog altijd niet akkoord zijn met de Rijkswet.

Nadat er een ambtelijk akkoord was bereikt, werd er op twee december een bestuurlijk akkoord vastgelegd. De CAS-eilanden hebben dit akkoord nu ‘on hold’ gezet. “Het is feitelijk alleen nog een handtekening en dan kan de wet door naar de Staten”, stelt de woordvoerder van Knops.

De Rijksministerraad heeft besloten de behandeling van de stukken aan te houden tot de volgende vergadering op 21 januari. Er zal tot die tijd geen liquiditeitssteun worden uitbetaald. “Dit heeft geen grote gevolgen voor de financiële verplichtingen van de overheid”, stelt Silvania. “Bij het uitblijven van de afgekondigde begroting voor 2022 is de begroting van 2021 leidend.”

Volgens de Curaçaose regering is aan alle voorwaarden voldaan. Knops zou echter op het laatste moment met een extra voorwaarde zijn gekomen, waardoor er nog geen handtekening is gezet. “De Raad van State heeft zich kritisch uitgesproken over de Nota van Wijziging”, schrijft Silvania in zijn bericht. Volgens de minister zijn er op bestuurlijk niveau nog geen gesprekken gevoerd tussen de vier landen over de wijziging.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifier linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram