donderdag 18 augustus 2022 03:54
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
20 december 2021

De integriteit van het betalingsverkeer van de Centrale Bank van Curacao en Sint Maarten (CBCS) is niet aangetast tijdens de cyberaanval op de IT-omgeving van de bank. Dat blijkt uit het eindrapport van het forensisch onderzoek dat de CBCS onlangs heeft ontvangen.

Interpol informeerde de CBCS op twee september 2021 over een mogelijke cyberaanval op de IT-omgeving van de bank. In samenwerking met verschillende internationale en lokale experts werd meteen een onderzoek ingesteld. Zo werd er gekeken naar welke gegevens mogelijk bekeken en ‘gelekt’ zouden zijn. Al snel bleek uit het onderzoek dat het systeem waarmee betalingen worden verricht ongeschonden was gebleven.

In het eindrapport wordt geconstateerd dat er sporen van inbreuk werden aangetroffen op het bedrijfsnetwerk van CBCS. Het team van experts heeft het bedrijfsnetwerk opgeschoond en de aanval weten tegen te houden. De Centrale Bank doet uit veiligheidsoverwegingen verder geen inhoudelijke uitspraken over de beveiliging en de genomen maatregelen.

“De cyberaanval is een confronterende gebeurtenis geweest waaruit we lessen moeten trekken”, stelt CBCS-president Richard Doornbosch. “Het is een wake-up call voor onszelf en anderen. Er zijn daarom meermaals uitwisselingen geweest met Information Risk-afdelingen van verschillende lokale financiële instellingen om onze ervaring te delen.” Naast de financiële instellingen en overige stakeholders zijn ook de ministers van Financiën van beide landen op de hoogte gesteld van de voortgang van de aanval en de uitkomsten van het forensisch onderzoek. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram