zondag 23 januari 2022 17:51
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
17 december 2021

Vanaf 2022 zal de projectmatige aanpak van ondermijning op Curaçao en Sint Maarten stoppen en overgaan in een structurele duurzame aanpak. Daarnaast heeft Nederland besloten om de middelen voor de ondermijningsaanpak uit te breiden.

Dat schrijft staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) Raymond Knops in een brief aan de Tweede Kamer over de resultaten van het Team Bestrijding Ondermijning (TBO) 2019-2021.

De aanvullende middelen lopen via een ingroeimodel op tot 13 miljoen euro extra per jaar in 2025, naast de 12 miljoen euro per jaar die nu al beschikbaar is.

Met deze middelen kunnen de organisaties vanaf 2022 extra capaciteit werven voor de ondermijningsaanpak in de Cariben.

Het TBO-team op Curaçao heeft bijgedragen aan verschillende veroordelingen naar aanleiding van afgeronde onderzoeken. Zo zijn de verdachten in het onderzoek rondom omkoping bij de overname van de olieraffinaderij veroordeeld, waaronder ex-directeur van Refineria di Kòrsou Roderick van Kwartel. Verder heeft onderzoek, gericht op vermoedelijke witwaspraktijken, ertoe geleid dat een bank afstand heeft gedaan van vermogen die vermoedelijk uit een misdrijf afkomstig is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifier linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram