dinsdag 5 juli 2022 21:08
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: Rick Hart
|
16 december 2021

Negen Nederlandse militairen zijn op 14 december gedecoreerd voor hun inzet tijdens orkaan Irma in Sint Maarten. Dat meldt Defensie Caribisch gebied donderdag in een verklaring.

Orkaan Irma raasde op 6 september 2017 over Sint Maarten en liet daar een spoor van vernieling achter. "Negen Rode Baretten van de 11 Luchtmobiele Brigade, onderdeel van de Koninklijke Landmacht, zijn gedecoreerd voor hun unieke inzet. Ze stegen onder zware omstandigheden boven zichzelf uit", aldus Defensie Caribisch gebied.

De militairen ontvingen in Nederland de groepswaardering en draagspeld uit handen van luitenant-generaal Martin Wijnen, commandant van de Koninklijke Landmacht tijdens een kleine ceremonie.

De negen Landmacht-militairen van 11 Luchtmobiele Brigade bleken volgens Defensie in deze periode meer moed, veerkracht, hulpvaardigheid, opofferingsgezindheid, zelfstandigheid en fysieke inzetbaarheid te hebben dan van hen gevraagd kon worden.

Defensie Caribisch gebied: "Orkaan Irma was de krachtigste orkaan sinds 2005, maar liefst 91% van de gebouwen op het eiland raakte beschadigd en eilandbewoners bleven ontredderd achter. Defensie levert in grote mate noodhulp. De militairen zowel de Koninklijke Landmacht, Koninklijke Luchtmacht als Koninklijke Marechaussee worden vlak voor de impact van de orkaan naar Sint Maarten gestuurd."

Defensie herstelde verbindingen en wegen, hielp bij het evacueren van gewonden en werd ingezet om plunderingen te voorkomen en de openbare orde en veiligheid te handhaven. "Op het hoogtepunten waren er meer dan 600 militairen op Sint Maarten, terwijl nog eens 400 man hen ondersteunden vanaf de schepen Zr.Ms. Zeeland en Zr.Ms. Pelikaan", aldus Defensie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram