zaterdag 22 januari 2022 11:23
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: Rick Hart
16 december 2021

De overheid geeft vanmiddag een persconferentie over de laatste ontwikkelingen omtrent Covid-19 en bespreekt mogelijke maatregelen tegen het stijgende aantal besmettingen. Minister-president Gilmar 'Pik' Pisas (MFK) en epidemioloog Izzy Gerstenbluth zijn aanwezig bij de persconferentie.

De persconferentie begint om 16.00 uur. De Nederlandse vertaling is live te volgen via dit Liveblog.

We vertalen van minuut tot minuut, dus ververs je browser regelmatig voor de laatste updates. Het laatste nieuws vind je bovenaan. Door de snelheid van vertalen, kunnen er (spel-)fouten in de tekst voorkomen. Onze excuses daarvoor.

 • [17:23] Tot zover de persconferentie. Dank voor je aandacht voor dit Liveblog. Graag tot een volgende keer.
 • [17:22] Pisas roept mensen op om geen misbruik te maken van de mogelijkheid die nu gegeven is om het aantal besmettingen naar beneden te brengen. We hebben nu een booster nodig en binnenkort zal bekend worden gemaakt waar de boostershot gehaald kan worden.
 • [17:21] Pisas zegt dat de pil tegen Covid nog niet goedgekeurd is. Gerstenbluth zegt dat de pil veelbelovend is, maar deze pil zal nooit de functie van een vaccinatie overnemen. De pil schijnt erg duur te zijn en zal alleen voor mensen met een lage weerstand ingezet gaan worden.
 • [17:17] Pisas zegt benaderd te zijn door Nederland. Er is een vergadering geweest met staatssecretaris Blokhuis. De kosten van de boostershot zullen gecoverd worden door Nederland. Fer voegt toe dat er een aantal sessies zijn geweest voor training van mensen die de QR code moet controleren. Er is een extra training ingelast op 23 december.
 • [17:15] Fer legt uit dat mensen die Covid hebben gehad en dus maar 1 prik kunnen hun QR code krijgen. Het herstelbewijs dat in het buitenland wordt geaccepteerd, wordt op Curacao niet geaccepteerd. De GGD kan hierbij helpen.
 • [17:14] Mensen die een boostershot krijgen van een andere producent van hun eerste 2 vaccinaties zou eigenlijk beter zijn.
 • [17:11] Pisas herhaalt dat hij vandaag wilde waarschuwen. Om de cijfers laag te houden moet er gevaccineerd en moeten mensen het boostershot nemen. Samen met deskundigen is besloten dat dat de beste manier is. Gerstenbluth zegt dat geprobeerd wordt een gebalanceerde beslissing te nemen. Als het aantal dagelijkse besmettingen blijft stijgen en dat houdt een week aan dan zullen er maatregelen genomen moeten worden.
 • [17:08] De epidemioloog zegt dat meer van belang is hoe het virus verspreid wordt. Om over geimporteerde gevallen te praten heeft volgens hem niet veel zin.
 • [17:06] Gerstenbluth zegt dat hij geen cijfer kan geven van geimporteerde gevallen. Vandaag zijn er 8 geimporteerde gevallen.
 • [16:58] Pisas zegt dat het doel van de persconferentie was om mensen te waarschuwen. Volgende week zal er meer bekend worden gemaakt over eventuele maatregelen.
 • [16:56] De verschillende diensten van politie en MEO doen controles bij horecagelegenheden, zegt Lesley Fer. Mensen die zich bij controles niet aan de regels houden, kunnen nu in ieder geval 2 dagen worden opgesloten. De VKC doet reguliere controles en verleent assistentie aan de politie.
 • [16:51] Pisas legt uit dat we afhankelijk zijn van de wetenschap. De effectiviteit van et vaccin neemt af na een tijdje. Als je weerstand voldoende is, ben je genoeg beschermd tegen het virus. Gerstenbluth zegt dat er dingen veranderd zijn doordat er nu Omicron is.
 • [16:49] Volgens Gerstenbluth stijgt het aantal geimporteerde gevallen.
 • [16:47] De vragenronde van de pers begint.
 • [16:46] Gerstenbluth vertelt dat er ongeveer 31.000 mensen van boven 60 jaar in aanmerking komen voor de boostershot. Het is belangrijk dat de verspreiding wordt afgeremd. Niemand wil in lockdown en laten we ons daarom aan de maatregelen houden. Waar veel 'bomboshi' is, kun je beter niet naar toe gaan. In december regent het ook meer. Na regen komen muggen en brengen ook ziektes over. We moeten voorkomen dat die ziektes ook ontstaan. Vermijd dus stilstaand water bij je huis.
 • [16:41] De Omicron-variant is nog niet aangetroffen, maar de kans is groot dat hij al wel aanwezig is op het eiland, aldus Gerstenbluth. Het probleem met Omicron is dat het veel besmettelijker is. De booster moet ervoor zorgen dat we alsnog beschermd zijn tegen Omicron. We moeten ons aan de maatregelen blijven houden.
 • [16:37] Gerstenbluth legt uit dat hettesten goed werkt en de antigeentest echt noodzakelijk is. Hierdoor wordt verspreiding van het virus geremd. De groep die nu naar Curacao komt is veelal familie en vrienden en die komen naar je huis en dus is de kans op verspreiding groter. De nieuwe variant is veel besmettelijker en dat zie je nu in het buitenland en kunnen we ook op Curacao verwachten.
 • [16:35] Het R-getal is momenteel aan het stijgen en bevinft zich nu boven 1. De groep die momenteel gevaccineerd is maakt maar een klein gedeelte uit van de ziekenhuisopnames.
 • [16:32] Volgens Gerstenbluth is de stijging van de afgelopen dagen een 'veeg teken aan de wand'. de groep tussen 40 en 65 laat een stijging in besmettingen zien en dat is ook een risicogroep.
 • [16:30] Er wordt een grafiek getoond van de golf waar we nu in zitten. De afgelopen maanden is in het buitenland een verhoging in het aantal besmettingen te zien, maar dat vertaalde zich niet in een hoger getal op Curacao.
 • [16:29] Izzy Gerstenbluth vertelt dat er vandaag 37 nieuwe besmetingen zijn. Het totaal aantal staat nu op 188. Er zijn op dit moment zes mensen opgenomen in het ziekenhuis.
 • [16:28] Pisas zegt dat er een klein probleem is met het Moderna vaccin. Wat het probleem is, blijft onduidelijk. We willen niet dat ons gebeurt wat er in eerdere golven is gebeurd.
 • [16:25] De feestdagen zijn in aantocht en we moeten volgens Pisas zeer voorzichtig zijn aangezien we veel bezoek krijgen uit het buitenland. Er komen veel Curacaoenaars uit Nederland en dat is een hoog risicoland. Hou dus afstand en draag een mondkapje en zet ramen open als je met veel mensen binnen bent.
 • [16:23] Pisas wil geen drastische beslissingen zo voor het einde van het jaar. De vraag is nu volgens Pisas wat er met de QR code gaat gebeuren. Wellicht wordt ook de boostershot opgenomen in de QR code. We moeten ons er bewust van zijn dat er een nieuwe golf in aantocht is. Daar moeten we pro-actief op reageren.
 • [16:20] De nieuwe variant is volgens Pisas zeer besmettelijk. Gerstenbluth zal daar verder op ingaan. Watde toekomst brengt is nog onduidelijk, maar het kan zo maar zo zijn dat we ieder jaar een prik nodig hebben tegen corona. Er is nu begonnen met boostershots.
 • [16:19] Pisas gaat in op de ziekenhuisopnames. Van de 236 mensen die tot op heden zijn opgenomen in het ziekenhuis, zijn er 216 die niet gevaccineerd waren.
 • [16:17] De wetenschap heeft aangetoond dat vaccinatie één van de best eoplossingen is tegen het coronavirus. Tot op heden hebben 103.597 twee vaccinatieprikken gehad.
 • [16:16] De vaccinaties hebben geholpen in de oorlog tegen Aplha, Delta en om Omicron het hoofd te bieden moeten we doorgaan met vaccinaties en wordt het boostershot geintroduceerd. Pisas noemt dit shot een energydrink.
 • [16:14] Gilmar 'Pik' Pisas opent de persconferentie met te zeggen dat deze persconferentie een waarschuwing is. Met de stijgende cijfers is dit op zijn plaats. We moeten ons bewust zijn van wat er hand is, ook buiten Curaçao. Het lijkt erop dat er een nieuwe golf aankomt met de naam Omicron. De enige oplossing die blijkt te helpen is vaccinatie.
 • [16:09] De persconferentie begint over twee minuten.
 • [16:04] Er is een technische storing waardoor de persconferentie vertraagd is. Hoe lang de vertraging is, is niet bekendgemaakt.
 • [15:56] De pers is in afwachting om te worden toegelaten tot de perszaal
 • De persconferentie begint om 16.00 uur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifier linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram