donderdag 18 augustus 2022 04:21
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
15 december 2021

Het bouwen van meer hotels is niet duurzaam en dus niet verantwoord. Zo klonk gisteren tijdens het webinar ‘Evaluatie van het jaar 2021 en de vooruitzichten voor 2022’ dat door Think Tank Society 5.0 werd georganiseerd.

Volgens de sprekers van het virtuele evenement verdoezelt de veerkracht van de toeristisch sector de structurele crisis. “Door de pandemie is Curaçao definitief een mono-economie geworden die gebaseerd is op toerisme, én aan het infuus van Nederland. Curaçao zal moeten doorpakken met het ontwikkelen van de ICT-sector en andere delen van de orange economy, alles gebaseerd op de principes van de circulaire economie”, aldus het platform.

Verschillende sprekers, waaronder Achim Henriquez, Raymond Jamanika en Godalys Reina, blikten terug op het afgelopen jaar en deelden hun vooruitzichten voor 2022. Het geheel werd bekeken in de context van de visie Curaçao 2030 dat moet leiden naar een ‘society 5.0’ waarin de mens centraal staat en wordt gediend door de technologie, en niet andersom, aldus gespreksleider Miguel Goede.

2021 stond net als het jaar ervoor in het teken van de pandemie en het vaccinatietraject. “Alleen werd de relatie met de klimaatcrisis duidelijk. Ook werd er een economische en sociale crisis ontketend; met name de mental health crisis valt op. De voedselprijzen zijn gestegen en lokale verbouwing wordt gestimuleerd. In het te lijf gaan van de crisis wordt de democratie opgeofferd. Wereldwijd staat de democratie onder druk en komen autoritaire landen als China en Rusland verder op”, aldus Goede.

Volgens de sprekers van het webinar wordt dit lokaal vertaald in een nieuwe regering die weinig marge heeft en zich onderwerpt aan het Landspakket en de Coho-entiteit in wording. Er is volgens hen een plan nodig voor investeringen in vakmanschap, ondernemerschap, innovatie, energietransitie, duurzame ontwikkeling, voedselveiligheid en het mitigeren van de klimaatcrisis.

Steeds meer burgers werken horizontaal samen om maatschappelijke problemen op te lossen, los van de overheid of van de markt. Het gaat om meer dan maatschappelijk verantwoord ondernemen, zegt Goede. Sociale innovatie is een belangrijke trend. Burgers zoeken gezamenlijk naar oplossingen. “De overheid is centraal in het bestrijden van het virus, maar niet in het invullen van de nieuwe samenleving; de overheid zal volgen”, aldus Goede.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram