zondag 16 januari 2022 17:18
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
15 december 2021

De Curaçaose gemeenschap is bereid om personen met een beperking te helpen, maar er kan volgens betrokkenen meer bewustwording gecreëerd worden. Dit bleek bij een miniconferentie die georganiseerd werd door de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit of Curaçao (UoC). De miniconferentie ging over personen met een beperking op Curaçao en er werd stilgestaan bij de acceptatie van personen met een beperking.

Saughnella Attaf-Jakoba, orthopedagoog en werkzaam bij de SGR-groep en Fundashon Kontakto, gaf een presentatie over personen met licht verstandelijke beperkingen. Hierin gaf ze aan hoe het is om licht verstandelijk beperkt te zijn en hoe personen hiermee om kunnen gaan.

Na de presentatie ging het panel, bestaande uit vijf professionals, in dialoog met het publiek. Dit werd gedaan aan de hand van drie stellingen. Tijdens de dialoog kwam de positie van de personen met een beperking op het eiland naar voren. “Niet alleen de personen met een beperking moeten geaccepteerd worden, maar de personen in hun omgeving ook”, aldus UoC in een persbericht. Ook werd er gesproken over een dubbele beperking. De persoon met een beperking én de beperking die de persoon zichzelf oplegt door niet in de maatschappij te participeren.

“Familieleden schamen zich vaak voor iemand met een beperking. Dit zorgt ervoor dat de persoon in kwestie zich minderwaardig voelt”, aldus een verslag van de dialoog.

Alton Paas, die zich inzet voor de emancipatie van personen met een beperking, had het onder meer over de gebruiksvriendelijkheid van gebouwen voor mensen met een rolstoel. Volgens Paas kan daar bij de inrichting meer rekening mee worden gehouden. Daarnaast dient de infrastructuur binnen het gebouw toegankelijker te zijn en zouden er bredere deuropeningen kunnen komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifier linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram