zaterdag 22 januari 2022 13:56
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: Rick Hart
15 december 2021

Epidemioloog Izzy Gerstenbluth noemt de woensdag bekendgemaakte besmettingen verontrustend. Er kwamen 41 nieuwe besmettingen bij waardoor het aantal actieve besmettingen op 165 komt. Volgens de epidemioloog is de afgelopen week een constante stijging van het aantal besmettingen te zien. "Als dit doorzet, moeten we kijken hoe dit zich vertaalt in de ziekenhuisopnames."

Gerstenbluth zegt tegen Nu.cw dat de oplopende cijfers in de lijn der verwachting liggen. "Omicron is meer verspreid dan we denken en dus is het een kwestie van tijd dat deze variant ook op Curaçao zal rondgaan", aldus de epidemioloog. "Vooral in de decembermaand als familie en vrienden naar het eiland komen, moeten we extra voorzichtig zijn."

Duidelijk is intussen dat de Omicron-mutant zich veel sneller verspreidt, waarschijnlijk twee à drie keer sneller dan de delta-variant. Daarnaast is nog veel onduidelijk, vooral hoe ziekmakend de omicronvariant is.

Of de mutant zich ook al op Curaçao bevindt, weet Gerstenbluth niet. "We sturen wekelijks samples naar het RIVM, maar tot op heden is de Omicron-variant niet aangetroffen. Dat is echter een kwestie van tijd."

Op welk moment er zwaardere maatregelen genomen moeten worden, kan Gerstenbluth in deze fase nog niet zeggen. "Belangrijk is om te kijken hoe de oplopende besmettingen zich vertalen naar aantal ziekenhuisopnames", aldus de epidemioloog.

Gerstenbluth benadrukt nogmaals het belang van vaccinaties en roept op 'als een gek te gaan boosteren en meer mensen te laten vaccineren.'

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifier linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram