woensdag 5 oktober 2022 00:31
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
14 december 2021

De regering-Pisas is net als de regering-Jacobs van Sint Maarten voornemens de ambtenarenlonen te bevriezen om de begrotingsuitgaven binnen de perken te houden. Hierover heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vorige maand bericht, meldt het Antilliaans Dagblad.

Het IMF bracht virtueel een bezoek aan Curaçao en Sint Maarten. In de ‘Concluding Statement’ staat hoe de begrotingstekorten worden weggewerkt. Beide regeringen geven hierin aan dat ze van plan zijn om de komende jaren de loonbevriezingen te handhaven om de overheidsuitgaven te bewaken. Bij Curaçao wordt eraan toegevoegd dat de overheid een pakket aan maatregelen heeft voorbereid om de gezondheidszorgkosten zoveel mogelijk terug te brengen.

Het IMF staat in de Concluding Statement ook stil bij het Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (Coho). Volgens het IMF zijn de inspanningen tot nu toe gericht op diagnostiek en planning en moet de fase van uitvoering nog aanbreken. “Beide eilanden hadden nog onvoltooide hervormingsagenda’s toen de coronapandemie begon. Dit veranderde de omstandigheden.”, aldus het IMF.

De Curaçaose regering wordt door het IMF geadviseerd om een volledig btw-stelsel (belasting toegevoegde waarde) in te voeren in plaats van de huidige ob (omzetbelasting). De economie is volgens het IMF in de tweede helft van 2021 begonnen met herstellen. De werkgelegenheid in de formele sector zit nog in de min. Dit komt deels door de verdere krimp van de Curaçaose raffinaderij en is vermoedelijk een beweging richting de informele sector. Beide eilanden hebben te maken met een hogere inflatie door stijgende prijzen voor importproducten en een verstoring van de wereldwijde aanbodkant.

“Wij rekenen voor Curaçao op een bpp-groei (bruto binnenlands product) van twee procent dit jaar en zeven procent volgend jaar. Op Sint Maarten is de verwachting dat het bpp in 2021 met vier procent toeneemt en in 2022 met twaalf procent”, aldus het IMF.

-- Advertentie --
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram