zaterdag 22 januari 2022 02:27
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
14 december 2021

Milieu en recycling organisatie Green Force roept de regering van Curaçao op om het Basel verdrag uit 1989 te ondertekenen. Het verdrag gaat over het verschepen en verwerken van gevaarlijke goederen tussen landen. Dit moet voorkomen dat gevaarlijke afvalproducten naar derde wereldlanden gebracht worden. Zo schrijft Green Force in een persbericht.

Export is volgens Green Force voor Curaçao erg belangrijk. Een gedeelte van de exportproducten valt onder de categorie recycling. Met recycling worden er banen gecreëerd, draagt het bij aan een schoner milieu en genereert het deviezen om de import van goederen te financieren, aldus Green Force.

Curaçao heeft volgens Green Force het Basel verdrag niet ondertekend, waarvan verschillende recycling exporteurs last ondervinden. “Nederland heeft dit al een aantal jaar het verdrag getekend, maar alleen voor het Europese deel. Dus niet Aruba, Curaçao, Sint-Maarten en de BES eilanden”, aldus Green Force.

De regels voor klimaatproblemen en milieuproblemen worden steeds verder aangescherpt. Voor de (ei)landen die niet het Basel verdrag hebben ondertekend, zoals Curaçao, kunnen hun vracht niet meer vervoeren of verkopen aan verschillende landen op de wereld. Green Force denkt dat Curaçao op deze manier wordt geïsoleerd van verschillende wereldmarkten die misschien betere prijzen kunnen geven. Dit zorgt ervoor dat er banen wegvallen en het recyclebaar afval niet verwerkt kan worden, aldus de milieuorganisatie.

Op het gebied van milieu kan Curaçao volgens Green Force nog veel vooruitgang boeken. Er zijn zeventien Sustainable Development Goals die geraakt worden door wel of niet mee te doen aan het Basel verdrag. “Al de duurzame ontwikkeling doeleinden worden geraakt door afval en/of recycling industrie. Dat zijn er zeven van de zeventien SDG’s. Curaçao kan beter!”, aldus Green Force. De organisatie geeft aan dat milieu op Curaçao geen rol speelt, maar het raakt de economie wel. Zij hebben een verzoek aan de regering en het parlement gedaan om dit spoedig te regelen in het belang van de duurzaamheid van het eiland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifier linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram