zondag 16 januari 2022 17:43
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
13 december 2021

Niet alleen de gemeenschap moet personen met een beperking met open armen ontvangen, ook personen met een beperking moeten meer zichtbaar zijn. Dat is een van de punten die onlangs naar voren is gekomen tijdens de miniconferentie die door de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschap van de Universiteit van Curaçao is georganiseerd.

De miniconferentie had als thema de positie van personen met een beperking op Curaçao. Vaak kampen zij met een dubbele beperking; de desbetreffende beperking die de persoon heeft, én de beperking die de persoon zichzelf oplegt door niet in de maatschappij te participeren. Het komt ook vaak voor dat familieleden zich schamen voor familieleden met een beperking. Dit zorgt ervoor dat de persoon in kwestie zich minderwaardig gaat voelen, aldus UoC-docent en wetenschappelijk medewerker Johan Oldenboom in de jongste nieuwsbrief van de faculteit.

Een andere conclusie van de miniconferentie is dat de bewustwording over mensen met een beperking moet worden vergroot. Zo zijn er nog steeds personen die denken dat er een medicijn bestaat tegen het downsyndroom en dat de beperking te genezen is.

Alton Paas, die zich inzet voor de emancipatie van personen met een beperking, had het onder meer over de rolstoeltoegankelijkheid van gebouwen. Er is behoefte aan speciale parkeerplaatsen en een voor rolstoelen geschikte oprit. Ten tweede dient de infrastructuur binnen het gebouw toegankelijk te zijn voor personen in bijvoorbeeld een rolstoel. Denk hierbij aan brede deuropeningen en drempelloze ingangen. En als derde gaf Paas aan dat de voorzieningen binnen het gebouw geschikt moeten zijn voor personen met een beperking. Als voorbeeld noemde hij de hoogte van de balie en de aanwezigheid van een geschikt toilet.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifier linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram