Door: Anne Schoonderwoert
13 december 2021

2.800 mensen tussen de vijftien en 75 jaar op Bonaire behoorden in 2020 tot het zogenoemde onbenut arbeidspotentieel. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het onbenut arbeidspotentieel op Bonaire, Sint Eustatius en Saba is daarnaast ook relatief jong.

De groep onbenut arbeidspotentieel bestaat uit werklozen, semiwerklozen en onderbenutte deeltijders. Semiwerklozen hebben geen betaald werk of zijn niet direct beschikbaar. De werklozen en semiwerklozen vormen samen het onbenut arbeidspotentieel zonder werk. Daarnaast vormen de onderbenutte deeltijders, die meer uren willen werken en hiervoor direct beschikbaar zijn, het onbenut arbeidspotentieel met werk.

Uit het Arbeidskrachtonderzoek Caribisch Nederland van het CBS blijkt dat op St. Eustatius deze groep  uit 290  personen bestond en op Saba uit 330 personen. Saba had in 2020 het grootste percentage onbenut arbeidspotentieel van de drie eilanden, namelijk 22 procent.

Het onbenut arbeidspotentieel op de BES-eilanden is relatief jong. Dat geldt zeker voor de groep zonder werk. Op Saba was bijvoorbeeld vijftig procent van de werklozen vijftien tot 25 jaar. Ook blijkt deze groep vaak niet geboren op Bonaire, Sint Eustatius of Saba. Het merendeel van het onbenut arbeidspotentieel is geboren in overig Zuid- en Midden-Amerika. Op Saba komt een groot deel uit Aruba, Curaçao en Sint Maarten.

-- Advertentie --

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram