Door: NU.cw
10 december 2021

Het Nederlands ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) versnelt de verduurzaming van energievoorziening op Bonaire door tien miljoen euro vrij te maken. De Tweede Kamer stemde vorige week in met dit voorstel van staatssecretaris Dilan Yeşilgöz-Zegerius (VVD). Momenteel wordt ongeveer 25 procent van de energie op Bonaire opgewekt uit duurzame bronnen. Het eiland is grotendeels afhankelijk van fossiele brandstoffen.

Het geld gaat naar het eigen vermogen van Bonaire Brandstof Terminals (BBT). Dit is eigendom van de Nederlandse staat en is in april van dit jaar opgericht. Hiermee kan er geïnvesteerd worden in zon- en windenergie. BBT heeft als doel om veilige, betrouwbare brandstofopslag op het eiland te organiseren en de productie van duurzame energie te stimuleren.

Volgens de projectdirecteur van BTT, Marcelino De Lannoy, is het geld hard nodig. “Op Bonaire liggen grote kansen voor duurzame energie. Met deze financiële middelen kunnen we een serieuze stap zetten en duurzame energie voor veel meer mensen op Bonaire beschikbaar maken. Het is onze ambitie dat op termijn 70 tot 80 procent van de elektriciteit duurzaam wordt opgewekt”, aldus de Lannoy. Daarnaast geeft hij aan dat het eiland nog lange periode gebruik zal maken van fossiele brandstoffen.

-- Advertentie --

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram