zaterdag 15 januari 2022 06:12
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
9 december 2021

Op Sint Maarten heeft een quad op het strand van Gibbs Bay mogelijk voor ruim honderd dode baby zeeschildpadden gezorgd. Dat meldt Nature Foundation Sint Maarten op hun Facebookpagina.

Het nest werd gevonden tijdens de wekelijkse patrouille waarbij de organisatie zoekt naar tekenen van activiteit van zeeschildpadden, zoals nesten en sporen. Tijdens de controle bij Gibbs Bay werd een gat aangetroffen die er anders uitzag dan normaal. Toen het gat werd uitgegraven bleek het een schildpaddennest te zijn met nog enkele levende jongen.

De eieren van de baby schildpadden waren vreemd gevormd en de jongen leken weinig energie te hebben. Er werden 111 dode jongen in het nest gevonden. “Het extreem hoge sterftecijfer en de misvormde eieren zijn een teken dat het nest is verstoord”, concludeert Nature Foundation.

Nadat medewerkers van de organisatie zoveel mogelijk levende jongen in de zee hadden losgelaten, werd in de omgeving gezocht naar de oorzaak van de schade aan het nest. Er werden sporen van een quad aangetroffen op armlengte afstand van het zeeschilpaddennest.

De trillingen van de rijdende quad kan ertoe hebben geleid dat de eieren te vroeg zijn uitgekomen, aldus Nature Foundation. Normaal gesproken verlaten de baby schildpadden het nest door de trillingen die worden veroorzaakt doordat andere jongen uit hun ei kruipen. De jongen kruipen allemaal tegelijkertijd uit hun ei, waardoor de overlevingskans toeneemt wanneer ze geconfronteerd worden met bedreigingen zoals vogels of krabben. De jongen waren waarschijnlijk nog te klein om uit hun ei te komen en daardoor te zwak om het nest te verlaten.

De organisatie roept op om absoluut niet met voertuigen over het strand te rijden. “Het brengt grote schade toe aan het ecosysteem en de nesten van zeeschildpadden."

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifier linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram