zondag 23 januari 2022 18:25
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
8 december 2021

De Kathedraal van Doornen is op zoek naar mensen die het kunstwerk willen steunen. Door de coronapandemie zijn verschillen fondsen opgedroogd. De Kathedraal wordt gemaakt door de kunstenaar Herman van Bergen. Op het terrein van Landhuis Bloemhof is het kunstwerk te zien.

De bekende Nederlanders Jeroen Pauw, Barry Hay en Jeroen Krabbe vragen via sociale media mensen om te doneren, zodat Van Bergen de Kathedraal kan afmaken. Met de fondsen hopen ze dat de boodschap van het kunstwerk nog meer impact maakt op bezoekers en dat het bijdraagt aan de ontwikkeling en educatie van de jeugd op Curaçao.

De kunstenaar geeft aan dat de kathedraal van Droonen symbool staat voor de eeuwige zoektocht naar het antwoord op de vraag waarom we geboren worden en vervolgens weer sterven. “Verschillende religies denken hier het antwoord op te weten en voeren daar vervolgens weer oorlog over. De muren van de kathedraal worden daarom onderling stevig gehouden door verbindingsbogen uit religieuze gebouwen”, aldus van Bergen.

“De jeugd kan door middel van de kunst leren over de geschiedenis van het eiland. Bijvoorbeeld over de Europeanen die kwamen en zowel psychologisch als ecologisch veel schade hebben aangericht. De Wayacá boom is gekapt van de 16de tot de 20ste eeuw, omdat het hardhout door de Europeanen werd gebruikt voor de scheepsbouw”, aldus Van Bergen.
Volgens de kunstenaar waren de kale plekken die na deze kap overbleven ideaal om de Acacia Tortuosa te kunnen laten groeien. “Dit zijn de pika’s waarmee de kathedraal is gebouwd. In de kathedraal komt ook het tot slaaf maken van Afrikanen en de inheemse mensen in de Amerika’s die werden vermoord of de dood werden ingejaagd terug”, zegt de kunstenaar.

Bij de bouw van de kathedraal helpen twintig kansarme jongeren. Door te helpen krijgen ze een tweede kans om sterk en weerbaar te zijn in de maatschappij. “Helaas is door de coronacrisis het vangnet dat de bouw bood weggevallen, omdat er simpelweg geen fondsen meer waren en daarom zijn deze jongeren sinds februari 2020 weer op zichzelf aangewezen”, aldus van Bergen.

Het kunstwerk won in 2020 twee CODAawards in de categorie Landscape en de People’s Choice Award.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifier linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram