zondag 16 januari 2022 10:56
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
2 december 2021

De overheid geeft vanochtend een persconferentie over de huidige coronasituatie en het vaccinatietraject. Minister-president Gilmar 'Pik' Pisas (MFK), epidemioloog Izzy Gerstenbluth en Lesley Fer, hoofd van de rampenbestrijdingsorganisatie, zijn aanwezig bij de persconferentie.

De persconferentie begint om 11.30 uur. De Nederlandse vertaling is live te volgen via dit Liveblog.

We vertalen van minuut tot minuut, dus ververs je browser regelmatig voor de laatste updates. Het laatste nieuws vind je bovenaan. Door de snelheid van vertalen, kunnen er (spel-)fouten in de tekst voorkomen. Onze excuses daarvoor.

 • Nu.cw sluit deze Liveblog ivm met een andere persconferentie die bezocht moet worden. Dank voor je aandacht en graag tot een volgende keer.
 • [12:38] Volgens Pisas is al 2 maanden geleden gezegd dat hij terug zou komen op controle van QR code. Iedereen is volgens Fer al op voorhand gewaarschuwd dat de controles ook bij sportwedstrijden aangepast zullen worden.
 • [12:35] De kabinetchef is volgens Pisas wel benoemd aangezien daar een vacature was. Andere aangestelde mensen komen in tijdelijke dienst. Volgens Pisas is het normaal dat er 'vertrouwde' mensen worden benoemd.
 • [12:32] Pisas zegt dat Manuel weinig ervaring heeft als politicus en nu gevolmachtigd minister is. Hij heeft volgens Pisas fantastisch werk laten zien. Manuel is volgens de premier tegen verschillende situaties aangelopen. Hij heeft de beslissing genomen om bepaalde processen te stoppen. Daardoor heeft hij vijanden gekregen. Er zijn volgens Pisas 2 of 3 mensen in het Curacaohuis die de zaken dwarsbomen. De benoemingen zijn niet door Pisas getekend. Wat in de media is geschreven klopt volgens Pisas niet.
 • [12:29] In december zijn alle verloven van politiemensen ingetrokken. Om de rust te bewaren is die beslissing genomen en politiemensen zulllen betaald worden waar ze recht op hebben, ook overwerk.
 • [12;28] Pisas herhaalt dat in eerste instantie mensen boven 60 een boostershot krijgen. Laten bestaat de mogelijkheid dat mensen boven 18 ook een boostershot krijgen. Gerstenbluth zegt dat de weerstand van mensen wereldwijd langzaam naar beneden gaat en het daarom goed is een boostershot te geven.
 • [12;25] De vragenronde van de pers begint.
 • [12:25] Pisas zegt te willen focussen op de frontliners waaronder de politie. Hij wil zijn steun uitspreken voor medisch personeel en het crisisteam van de overheid.
 • [12:23] Ook mensen die bij een activiteiten werken zullen hun QR code bij zich moeten hebben. Bij fraude zal iemand aangehouden worden en tevens vervolgd worden.
 • [12;21] Er zal binnenkort een training gegeven worden aan personeel dat de QR code bij activiteiten controleert. de overheid geeft vervolgens een certificaat. Op kalimdad.cw kan de organisator van een activiteit zich registreren. bezoekers van hoog risico activiteiten zullen hun ID fysiek bij zoch moeten hebben, dus geen foto in hun telefoon, aldus Fer.
 • [12:19] Lelsey Fer zegt dat uitzonderingen op sportieve activiteiten met een laag risico is verlopen. Als er meer mensen dan 100 zijn zal het een activiteit met hoog risico worden.
 • [12:17 Pisas zegt dat de mogelijkheid groot is dat de boostershot ook aan mensen van 18 jaar en ouder gegeven gaat worden.
 • [12:15] Pisas zegt dat we ons bewust moeten zijn van wereldwijde ontwikkelingen. De boostershot zal vanaf 13 december gegeven gaan worden aan mensen boven de 60 en aan mensen werkend in de gezondheidszorg.
 • [12;14] De noodwet blijft volgens Pisas van kracht. Hij is met 90 dagen verlengd.
 • [12:13] De QR code blijft volgens Pisas een belangrijk instrument om te kunnen controlen. Mensen moeten goed op zichzelf en elkaar passen, Covid is watching.
 • [12:11] Pisas zegt dat december eraan komt. We hebben de afgelopen tijd al vele binnen gezeten. Het lijkt er volgens hem op dat we komende december wat meer kunnen doen. Als we samen ons best doen dat kan het aantal gevallen laag blijven.
 • [12:09] Met de feestdagen op komst moeten we extra oppassen. Pas goed op jezelf en je familie. Houj e aan de maatregelen en als je je niet goed voelt, laat je dan testen. Pas extra op als je naar plekken gaat waar veel mensen zijn, waaronder kerken.
 • [12:07] Gerstenbluth zegt dat we voorzichtig moeten zijn, maar hij is wel optimistisch gestemd. hij raadt aan om door te gaan met vaccineren en is ook voorstander van de boosterprik.
 • [12:06] Er zijn wel wat uitzonderingen voor mensen die uit de bewuste Afrikaanse landen naar Curacao willen reizen. Inwoners van Curacao of mensen die hier komen om te werken, worden wel toegelaten.
 • [12:04] Er is een inreisverbod voor mensen uit Afrikaanse landen. Volgens Gerstenbluth zullen de gevolgen hiervan niet erg groot zijn voor Curacao aangezien er weinig mensen uit die landen naar ons land komen. Er moet echter wel opgepast worden. Daarnaast zijn er meer landen waar de omicron variant is ontdekt, waaronder Nederland.
 • [12:02] De epidemioloog zegt dat we echt moeten oppassen met de nieuwe variant. Er is nog niet voldoende informatie en dus: 'we can better be safe then sorry'.
 • [12:01] Opeengesomd: Het virus kan zich sneller verspreiden, het virus kan antilichamen 'bypassen' en we weten niet of de ziekteverschijnselen ernstiger of juist minder ernstig zijn, aldus Gerstenbluth.
 • [11:58] Gerstenbluth gaat in op de Omicron variant. Hij legt uit dat de Omicron variant veel veranderingen laat zien. Wereldwijd zijn weinig mensen gevaccineerd en daardoor kan het virus muteren. De spikes van de Omicron variant zijn veranderd. Het virus is besmettelijker geworden. De antilichamen die mensen eerder al ontwikkeld hebben, zouden niet meer kunnen zorgen voor weerstand. Er is nog niet duidelijk of mensen zieker worden van deze variant.
 • [11:53] In de Staten zijn volgens Gerstenbluth ook vragen gesteld over de leeftijd van mensen die besmet raken. De leeftijd ligt tussen 25 en 65.
 • [11:52] Izzy Gerstenbluth zegt dat het goed gaat met de besmettingen. De stijging in aantal besmettingen in nederland heeft de afgelopen twee maanden geen gevolgen voor het aantal besmettingen op Curacao. Het R-getal staat op 0,5.
 • [11:50] Voor het digitale vaccinatiebwijs hebben zich intussen 52.732 mensen aangemeld. Zij hebben dus de QR code aangevraagd. Pisas zegt dat mensen die volledig zijn gevaccineerd de QR code kunnen aanvragen.
 • [11:49] Er zijn intussen 102.957 mensen gevaccineerd. Pisas is daar erg blij mee. Hij is ervan overtuigd dat het cijfer nog verder zal stijgen.
 • [11:48] Er word volgens Pisas op financiële steun steun uit Nederland gewacht.
 • [11:47] Pisas bespreekt de slide over het aantal ziekenuisopnames. Van de 231 opnames waren er 213 mensen niet gevaccineerd. Pisas wijst nogmaals op het belang van vaccineren.
 • [11:46] De betaling van medewerkers in het vaccinatiecentrum is vertraagd waardoor er gisteren wat onrust was onder het personeel. De regering gaat ervoor zorgen dat er snel betaald wordt.
 • [11:45] Premier Gilmar Pisas begint positief en spreekt zijn waardering uit over het gedrag van de bevolking.
 • [11:41] De persconferentie begint over één minuut.
 • [11:25] We zijn in afwachting van de persconferentie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifier linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram