maandag 29 november 2021 17:34
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
25 november 2021

De containerprijzen zijn wereldwijd flink gestegen. Dat betekent ook dat de importprijzen voor Curaçao duurder worden. De overheid gaf donderdag een persconferentie om de oorzaken van de prijsstijgingen op het eiland uit te leggen. Minister van Economische Ontwikkeling (MEO) Ruisandro Cijntje (PNP) gaf aan dat er een consumentenautoriteit wordt ingesteld voor hulp tegen hoge prijzen.

“Curaçao is als ‘import-eiland’ kwetsbaar voor de schommelende containterprijzen”, aldus de minister. De tarieven zijn de afgelopen tijd tussen 42 en 82 procent gestegen. Daarnaast ontstond er door de coronacrisis een schaarste van verschillende producten. Exportlanden kunnen volgens Cijntje niet voldoen aan de hoge vraag van landen die afhankelijk zijn van de import. 

De hoge vraag naar containers voor de export zorgt automatisch voor hogere prijzen. “We hebben onderzoek gedaan en zijn er achter gekomen dat er een tekort is aan containers”, stelt de minister. Veel containers worden nu via andere landen zoals Jamaica en Panama binnengebracht. Daar wordt eerst een deel van de producten uitgeladen. Deze omwegen, samen met de stijgende olieprijzen, zorgen volgens de minister voor veel extra kosten. 

De overheid gaat extra controles uitvoeren bij supermarkten en andere winkels. Cijntje bespreekt het idee om een consumentenautoriteit in te stellen. Met behulp van deze organisatie zouden er ook juridische stappen ondernomen kunnen worden tegen oneerlijke of te hoge prijzen.

Daarnaast zullen de containerprijzen nauwlettend in de gaten worden gehouden. “Een betere samenwerking met de consumentenbond voor prijsvergelijking is essentieel”, benadrukt Cijntje. Ook het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) de eigen teelt op Curaçao meer gaan stimuleren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifier linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram