woensdag 1 december 2021 02:02
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
24 november 2021

De Curaçaose douane gaat samenwerken met Nederlandse douaneambtenaren. Het Antilliaans Dagblad schrijft dat minister van Financiën, Javier Silvania (MFK), dat stelt in antwoorden op vragen van Statenlid Sheldry Osepa (PNP).

Het gaat om een project waarbij Nederlandse douanemedewerkers worden aangetrokken voor verschillende functies. Bij de douane blijkt een tekort van 70 persoonsleden. Momenteel werken er 160 mensen. Meer dan twintig personeelsleden gingen met vervroegde vrijwillige uittreding (VVU).

De minister verwacht dat er geen cultuurshock komt, aangezien beide landen aangeven te willen samenwerken. “In het plan van aanpak zullen afspraken worden gemaakt om de culturele verschillen positief te gebruiken”, aldus Silvania.

Uit informatie van de bewindsman blijkt dat er gezocht wordt naar een douanier voor het havengebied die bekend moet zijn met surveillance in de Rotterdamse haven en het doorzoeken van vaarvoertuigen. Iemand die ervaring heeft met het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT) en profiling beheersen, visitatie van bagage kan uitvoeren en kan werken met bagagescanners. Daarnaast zoeken ze experts op het gebied van douanewetgeving en informatietechnologie en met kennis van het analyseren van douanegegevens en risicobeheersing. Ook zoeken ze een trainer die de honden opleidt.

“Er wordt rekening gehouden met de arbeidsomstandigheden en de sociale en juridische aspecten van het personeel van de douane”, aldus Silvania. Er wordt een plan opgesteld voor reorganisatie en modernisering.

Beeld: Defensie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifier linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram