woensdag 13 september 2023 09:39
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
11 november 2021

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties noemt haar woordkeuze over bewustwording en energiebesparing op Bonaire ongelukkig. Er ontstond veel ophef nadat de minister opriep minder te douchen en minder vaak de airco te gebruiken, en daarbij een vergelijking maakte tussen het energieverbruik op Bonaire en in Nederland.

“Ik betreur de ophef die is ontstaan over het initiatief in samenwerking met het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) en betrokken instanties om tot bewustwording en mogelijke besparing in huishoudens te komen”, schrijft Ollongren in een reactie op verschillende Kamervragen.

“De woordkeuze in mijn brief is ongelukkig omdat er in de tekst onvoldoende rekening is gehouden met de specifieke omstandigheden waar huishoudens in de Cariben mee te maken hebben", stelt de minister. "Uit het onderzoek komt naar voren dat in Caribisch Nederland de energierekening van huishoudens voor een belangrijk deel wordt bepaald door verlichting in huis, verkoeling, en verwarming van water. Dit is relevante informatie en in mijn brief aan de Kamer ga ik hier op in. Het betreft echter geen oproep.”

Volgens Ollongren betekent besparing niet per se dat het gebruik van bepaalde apparaten omlaag moet, maar kunnen er ook energiezuinige alternatieven ingezet worden. Ze noemt als voorbeeld een campagne op Saba waarbij gratis LED-lampen worden uitgedeeld. In overleg met de openbare lichamen heeft Milieu Centraal de resultaten uit het onderzoek verwerkt in laagdrempelige tips en deze aangeboden aan de Openbare Lichamen en de elektriciteitsbedrijven. Zij kunnen zelf besluiten of en hoe ze deze willen inzetten.

-- Advertentie --
magnifiercross
error: Alert: Inhoudselectie is uitgeschakeld!!!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram