dinsdag 4 oktober 2022 17:07
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
1 november 2021

Justitie heeft geen onderzoek gedaan om autodiefstal op Curaçao in kaart te brengen. Zo stelt de Raad voor de Rechtshandhaving (RvR). De Raad benadrukt het belang van de nodige aandacht en passende maatregelen voor het autodiefstalprobleem op Curaçao.

De RvR heeft onderzoek gedaan naar de mate waarin justitie bekwaam is om autodiefstal te bestrijden. De Stichting Overheid Accountants Bureau (SOAB) is eerder benaderd om een onderzoek te starten om duidelijkheid te brengen in de situatie, maar deze opdracht is nooit uitgevoerd.

Ondanks dat er feitelijk geen onderzoek is gedaan om de omvang van het autodiefstalprobleem op Curaçao in kaart te brengen, blijkt justitie wel in enige mate zicht te hebben op de problematiek. Het Korps Politie Curaçao (KPC) heeft informatie verzameld en is gestart met een concept procesverloop. Hierbij wordt het gehele proces gevolgd, vanaf het bestellen van een beschadigde auto tot het rijklaar maken daarvan.

De dieven strippen de auto’s om onderdelen te verkopen of hergebruiken. De vraag naar onderdelen is groot, omdat er veel beschadigde auto’s uit de VS worden geïmporteerd. Van de gestolen auto’s wordt vervolgens het Voertuig Identificatienummer, Chassisnummer en Motornummer afgezaagd.

“Het stelen en strippen van auto’s door criminele organisaties gaat ten koste van slachtoffers en verzekeringsmaatschappijen die veel schade lijden. Hierdoor verhogen de verzekeringen de premies, wat uiteindelijk de hele gemeenschap nadeel toebrengt”, zo meldde de RvR begin oktober.         

Ook blijkt dat het noodzakelijk is om bepaalde voorzieningen te introduceren bij de douane, het Keuringslokaal en handelaren in auto-onderdelen die tot afname van autodiefstal zouden kunnen leiden. Het stellen van regels voor de sloperijen en de controle van deze ondernemingen is noodzakelijk om fraude te voorkomen, concludeert de RvR.

De Raad is van oordeel dat autodiefstal de nodige aandacht moet krijgen en dat justitie hier continu aandacht aan moet besteden. Volgens de RvR is het publiceren van een vervolgingsbeleid essentieel voor de rechtszekerheid. Daarnaast is de Raad van mening dat de registratie van het KPC niet voldoende is en verbeterd moet worden.

-- Advertentie --

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram