zaterdag 27 november 2021 16:12
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
28 oktober 2021

De overheid geeft vanmiddag een persconferentie over de sociale steun. Minister Ruthmilda Larmonie-Cecilia van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) en secretaris-generaal Etienne van der Horst zijn aanwezig bij de persconferentie.

De persconferentie begint om 11.30 uur. De Nederlandse vertaling is live te volgen via dit Liveblog.

We vertalen van minuut tot minuut, dus ververs je browser regelmatig voor de laatste updates. Het laatste nieuws vind je bovenaan. Door de snelheid van vertalen, kunnen er (spel-)fouten in de tekst voorkomen. Onze excuses daarvoor.

 • Tot zover de persconferentie. Dank voor je aandacht voor dit Liveblog. Graag tot een volgende keer.
 • [12:14 ] Larmonie-Cecilia sluit af en zegt dat haar ministerie zoveel mogelijk probeert te helpen. Het is momenteel niet makkelijk op Curacao voor veel mensen. De focus ligt op het steunen van mensen, ook om ze aan het werk te helpen. We zullen samen dit traject moeten doorlopen.
 • [12:12] De steun aan ondernemers zal per 1 oktober worden beëindigd.
 • [12:11] Larmonie-Cecilia zegt dat ondenemers vaak niet aan criteria kunnen voldoen.. In de ministerraad is besloten dat de eisen tijdelijk aan de kant zijn gezet en deze ondernemers nu toch steun krijgen.
 • [12:01] Larmonie-Cecilia zegt dat veel mensen hun baan hebben verloren. De inkomsten van werkgevers zijn flink gedaald. Bij onregelmatigheden op het werk heeft SOAW kanalen om dat te melden.
 • [11;54] Er zijn volgens Van der Horst ondernemers die hem en de minister benaderen om aan geschikte werknemers te komen.
 • [11:50] Er is een register beschikbaar van mensen die werk zoeken. In januari 2020 stonden 1.200 mensen geregistreerd als werkzoekende. Er is nog een groep die zich niet heeft geregistreerd en de overheid wil die mensen ook aan werk helpen. Daarom moet de mogelijkheid geboden om zich aan te melden via email: registrapatrabou@gobiernu.cw.
 • [11:46] Tot op heden tot december heeft de steun 70 miljoen gulden gekost. Om volgend jaar zo'n som geld te krijgen wordt erg moeilijk.
 • [11:45] Het portaal blijft gesloten. Momenteel zijn 215 aanvragen in behandeling. Err wordt gekeken naar wie nu wel en wie niet in aanmerking komt voor steun. Daarnaast geeft de Voedselbank voedselpakketten uit en ook dat stopt eind december.
 • [11:41] De fondsen die beschikbaar zijn, zijn beperkt. Er is nu 14 miljoen gulden nodig, echter is maar 6 miljoen beschikbaar. Er is zoals gezegd door de minister een voorstel gedaan. De ministerraad wil het programma voortzetten tot december met de 14 miljoen gulden.
 • [11:40] Secretaris-generaal Etienne van der Horst zegt dat geëvalueerd is wat te doen na 18 maanden steun verlenen. Met cijfers kan worden aangetoond worden dat de situatie is veranderd. In juni werd door 235 mensen steun gevraagd en dat is nu afgenomen in september naar 78 aanvragen.
 • [11:37] Er is intussen een voorstel gekomen in de ministerraad om de steun af te bouwen. Vanaf januari zal er geen steun meer worden gegeven. Nu wordt gekeken hoe het traject voltooid kan worden tot eind december. De financiering is intussen beschikbaar. Met het ministerie van Financiën is nu overeengekomen dat er geld beschikbaar is tot eind december.
 • [11:34] In eerste instntie was de wet er voor 3 maanden, maar na de volgende golf in de epidemie is dat verlengd. De financiële situatie van het eiland nog steeds niet florisant. Hoe moet het verder in de toekomst?
 • [11:33] Ruthmilda Larmonie-Cecilia zegt informatie te willen geven over het traject dat gevolgd wordt sinds de pandemie. Er is een wet gekomen om de zwakkeren in de samenleving te beschermen. Er is steun gekomen voor mensen die hun werk zijn verloren en daarnaast met een pas om voedsel te kunnen uitgeven.
 • De persconferentie begint om 11.30 uur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifier linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram