maandag 29 november 2021 17:50
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
27 oktober 2021

Minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) Dorothy Pietersz-Janga (MFK) heeft de Sociale Verzekeringsbank (SVB) opdracht gegeven om het Curaçao Medical Center (CMC) een voorschot te geven. Dit voorschot is bedoeld om de electieve zorg te garanderen.

Inspecteur Sirving Keli gaf het ziekenhuis onlangs een waarschuwing om de electieve zorg te hervatten op 25 oktober. Momenteel is er een wachtlijst van 1600 patiënten die wachten op electieve zorg. Het CMC gaf afgelopen maandag nogmaals aan dat ze geen electieve zorg kunnen verlenen aan SVB patiënten omdat anders andere noodzakelijke zorg niet meer te garanderen is. De SVB heeft het ziekenhuis nu alsnog een voorschot gegeven van 5,3 miljoen gulden voor de electieve zorg van SVB patiënten, meldt de Extra.

Verder heeft Pietersz-Janga gisteren een brief ontvangen van de Stichting Federatie Zorginstellingen. In deze brief geeft de stichting aan dat het CMC alle aandacht trekt door haar financiële problemen, terwijl de nazorg een grote rol speelt binnen de zorg. “Hierdoor verlaten patiënten sneller het ziekenhuis met als gevolg dat de thuiszorg, revalidatiezorg, verzorgings- en verpleeghuizen nu meer en zwaardere patiënten moeten opvangen”, aldus de stichting.
Het gaat volgens de federatie moeilijker worden om gemotiveerd en deskundig personeel te vinden. “Hierdoor neemt de werkdruk toe en stijgt het ziekteverzuim, de wachtlijsten binnen de zorg en is er minder zorgtijd voor de patiënten”, aldus de stichting.

Pietersz-Janga heeft besloten 12,5 procent op de personeelskosten van zorginstellingen te korten, meldt Antilliaans Dagblad. Dit is voor de federatie en de aangesloten instellingen onbegrijpelijk. Zij verzoeken om de beslissing zo spoedig mogelijk ongedaan te maken. “Wij pleiten voor een salarisonderzoek in de publieke en semipublieke sector, waaruit duidelijk zal worden dat onze medewerkers qua arbeidsvoorwaarden nu al fors minder verdienen dan medewerkers elders en ook dat er binnen de zorg veel ongelijkheden bestaan in het nadeel van onze medewerkers”, aldus de Stichting Federatie Zorginstellingen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifier linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram