donderdag 18 augustus 2022 04:07
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
|
27 oktober 2021

Het bruto binnenlands product (bbp) op Bonaire is gestegen. Op de eilanden Sint Eustatius en Saba is het cijfer gedaald.

Het bbp steeg op Bonaire met 6,3 procent in 2019. Dit is de hoogte groei sinds begin 2012. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat op Sint Eustatius het cijfer gedaalde is met 8,6 procent en op Saba was dit 5,3 procent, op basis van de nieuwe cijfers.

In 2018 werd er op Bonaire volop gebouwd. De waarde van de bouw steeg met 23, 3 procent. De handel profiteerde hiervan. Supermarkten en handelsbedrijven gingen goed in 2019. De toegevoegde waarde in de handel steeg met 10, 1 procent. Daarnaast steeg de toegevoegde waarde van de horeca, aantal toeristen, de autoverhuurbedrijven en de bevolking.
Door de stijging in de bevolking nam de vraag naar maaltijden en drank toe. De toegevoegde waarden van de bedrijfstak vervoer, informatie en communicatie daalde op Bonaire met drie procent.

Door een paar grote bedrijven daalde het bbp op Sint Eustatius met 8,6 procent. Deze bedrijven hebben grote invloed op het bpp, maar hun invloed op het nationaal inkomen is beperkt. De winst wordt niet meegeteld in het nationaal inkomen.
De krimp op Saba wordt voornamelijk door de bouw en onderwijs veroorzaakt. Er kwamen in 2019 minder studenten en er werd in 2018 veel gebouwd om schade te herstellen van de orkanen Irma en Maria. Hierdoor daalde de toegevoegde waarden voor onderwijs en bouw.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram