zaterdag 27 november 2021 20:26
Kijk | Ontdek | Luister | mee op nu.cw
Door: NU.cw
20 oktober 2021

Het CBS meldt op basis van de consumentenprijsindex Caribisch Nederland dat de inflatie op de Caribische eilanden stijgt.

De inflatie is op Bonaire 4,2 procent. Op het eiland wordt de stijging van de inflatie vooral veroorzaakt door hogere kosten voor huisvesting en vervoer. De subsidie op kinderopvang had een drukkend effect op de inflatie. In 2020 was de kinderopvang 28 procent goedkoper. De prijzen zijn op Bonaire met één procent gestegen ten opzichte van het tweede kwartaal. Ook stegen de tarieven van elektriciteit, benzine, diesel en zorggeneesmiddelen.

Op Sint Eustatius is de inflatie ten opzichte van een jaar eerder gestegen met 2,4 procent. De stijging komt voornamelijk door de verhoging van de elektriciteitstarieven. Die zijn gestegen met 28 procent. Vers fruit was tien procent duurder dan het tweede kwartaal en verse groente is gestegen met twee procent.

Saba had een inflatie van 3,2 procent. In het tweede kwartaal was de inflatie nog één procent. Ook hier is de stijging te wijten aan de verhoging van de prijs van elektriciteit. Die is gestegen met ruim 36 procent. Daarnaast zijn de consumentenprijzen, huisvesting en benzine gestegen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

magnifier linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram